Giuseppe Conte, premierul Italiei: „Întregul proiect european riscă să își piardă motivul existențial în ochii cetățenilor noștri”

Giuseppe Conte, premierul Italiei: „Întregul proiect european riscă să își piardă motivul existențial în ochii cetățenilor noștri”
sursa Foto: captura de ecran/la Repubblica

Giuseppe Conte, premierul Italiei, a cerut UE „să nu facă greșeli tragice” în gestionarea crizei provocate de noul coronavirus, avertizând că dacă totuși acest lucru se întâmplă, „întregul proiect european își va pierde motivul existențial”.

Într-un interviu publicat sâmbătă de Il Sole 24 Ore, Conte a afirmat că pandemia de COVID-19 ar putea „distruge” economia europeană.

„Să nu facem nimic ar însemna că lăsăm în cârca copiilor noștri povara unei economii distruse”, a spus Conte.

„Vrem să ne îndeplinim misiunea. Atunci haideți să lansăm un măreț Plan European de Revenire și Reinvestire, care ar sprijini întreaga economie europeană”, a mai adăugat el.

Prim-ministrul italian a adăugat că a existat „mai mult decât o neînțelegere, o confruntare vehementă și evidentă” între el și cancelarul german Angela Merkel la reuniunea Consiliului European de joi, care s-a desfășurat prin intermediul unei videoconferințe.

„Trăim o criză care a cauzat un număr enorm de victime printre cetățenii noștri și care provoacă o recesiune economică majoră”, afirmă Conte.

„Reprezint o țară care suferă profund. Nu îmi permit să trag de timp”, a adăugat premierul statului cu peste 10.000 de decese printre pacienții infectați cu COVID-19.

„În Italia, dar și în alte state nu avem de ales decât să luăm decizii tragice”, crede el.

Giuseppe Conte a conchis printr-un avertisment dur către ceilalți reprezentanți ai statelor membre: „Trebuie să evităm să luăm decizii tragice în Europa. Dacă Europa nu arată că este capabilă să se descurce cu această misiune, întregul proiect european riscă să își piardă motivul existențial în ochii cetățenilor noștri”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`