Federaţia „Solidaritatea Sanitară” (FSS) a publciat o scrisoare deschisă în care atrag atenția asupra faptului că situația salariaților din domeniul sănătății a fost scăopată de sub control, precizând că dialogul Guvernului cu profesioniștii din domeniul sanitar ar fi condus la evitarea unor situații grave, precum cea de la Spitalul Județean din Suceava.
„Este în interesul comun să-l sprijinim în a recăpăta acest control. Putem începe prin a-l lămuri că va lua decizii mai bune împreună cu noi, că acţiunile lui devin mai eficiente dacă ne implicăm în implementarea lor. Suntem obligaţi să-l facem să înţeleagă că dialogul ar fi determinat evitarea unor tragedii colective cum este cea de la Spitalul Judeţean Suceava.Chiar dacă nu-şi dă seama încă, Guvernul nu are toate canalele de comunicare necesare pentru o acţiune eficientă. De multe ori canalele sale oficiale sunt bruiate de zgomotele obedienţei sau spaimei unora dintre managerii de spitale, speriaţi să nu fie schimbaţi, ori de intervenţii ale autorităţilor locale, care au în subordinea lor spitale publice. În unele cazuri, presa amplifică distorsionările. Fiecare dintre organizaţiile noastre are propriile canale de comunicare, care pot culege informaţii adecvate şi pot transmite mesajele necesare. Împreună, putem oferi decidenţilor redundanţele necesare contactului cu realitatea în care-şi desfăşoară activitatea membrii noştri”, se arată în documentul citat.
Sindicaliștii critică totodată intenția autorităților de a menține în activitate personalul medical infectat cu coronavirus care nu prezintă simptome, situație valabilă după depășirea scenariului patru privind infectările cu noul coronavirus. În acest sens sindicaliștii atrag atenția că vor acționa pe cale juridică dacă medicii îmbolnăviți vor fi obligați să muncească.
„Guvernul intenţionează să ne mobilizeze la muncă membrii (ai sindicatelor şi, în acelaşi timp, ai organismelor profesionale) chiar dacă sunt infectaţi COVID-19. Noi avem expertiza juridică necesară pentru a ne sprijini membrii într-o astfel de situaţie. Dvs. aveţi expertiza necesară pentru a interveni în dimensiunea profesională a problemei. Împreună ne putem asigura că salariaţii din sănătate nu vor fi transformaţi în cetăţeni de mâna a doua, fiind obligaţi să lucreze chiar dacă acest lucru le pune sănătatea în pericol (a lor şi a pacienţilor). Ne interesează ca salariaţii să aibă libertatea de opţiune în astfel de situaţii, acţiunea comună fiind o şansă mai bună pentru apărarea acestei libertăţi”, precizează FSS.