Discuție telefonică între Xi și Trump: China oferă Statelor Unite, văzute de OMS drept viitorul epicentru al pandemiei, sprijin în lupta cu COVID-19

Discuție telefonică între Xi și Trump: China oferă Statelor Unite, văzute de OMS drept viitorul epicentru al pandemiei, sprijin în lupta cu COVID-19

Președintele chinez Xi Jinping l-a asigurat pe omologul său american, Donald Trump, printr-un apel telefonic desfășurat vineri, că are sprijinul Chinei în lupta cu noul coronavirus, în condițiile în care există șanse ca SUA să devină următorul epicentru global al pandemiei, relatează Reuters.

În prezent, SUA are cel mai mare număr de îmbolnăviri din lume, cu 84.946 de cazuri confirmate și 1.259 de decese. Spitalele din orașe precum New York sau New Orleans se chinuie să facă față fluxului de pacienți.

Oferta lui Xi vine pe fondul unui îndelungat schimb de replici acide între Beijing și Washington, pe teme variate, inclusiv în ceea ce privește pandemia.

Trump și o serie de oficiali SUA au acuzat China de lipsă de transparență privind informațiile despre virus, iar președintele american a denumit COVID-19 un „virus chinezesc”, făcând referire la orașul de unde ar fi izbucnit pandemia, Wuhan, stârnind furia autorităților comuniste de la Beijing.

În timpul apelului, Xi a reiterat că Bejingul a fost deschis și transparent referitor la epidemie, potrivit acelei părți din conversație pe care diplomația chineză a făcut-o publică.

De partea cealaltă, președintele SUA a povestit despre discuție pe Twitter, explicând că a discutat despre COVID-19 „cu adevărat în detaliu” cu Xi.

„China a trecut prin multe și a dezvoltat o înțelegere puternică a virusului. Lucrăm îndeproape. Mult respect”, a fost mesajul lui Trump.

Discuția dintre cei doi lideri de pe prima scenă globală vine în contextul în care Organizația Mondială a Sănătății a declarat că este de așteptat ca SUA, care a înregistrat 17.099 de cazuri și 281 de decese doar în ultimele 24 de ore, să devină noul epicentru al pandemiei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`