Spania, unul dintre cele mai afectate state de COVID-19, introducea primele restricții în 14 martie, deși înregistra decese din 6 martie. Pe 8 martie, în Madrid era organizat un marş cu 120.000 de oameni (FOTO, VIDEO)

Spania, unul dintre cele mai afectate state de COVID-19, introducea primele restricții în 14 martie, deși înregistra decese din 6 martie. Pe 8 martie, în Madrid era organizat un marş cu 120.000 de oameni (FOTO, VIDEO)
foto: Pixabay

Spania resimte din plin pandemia de COVID-19, fiind al doilea stat european și al patrulea de pe glob la nivel de decese înregistrate, cu aproape 3.000 de pacienți care și-au găsit sfârșitul în spitalele Regatului. Practic, doar China – țara unde a izbucnit epidemia, Italia și SUA stau mai prost decât ibericii la acest capitol.

Numărul de pacienți a atins și el proporții ridicate, cu peste 42.000 de persoane confirmate cu COVID-19. Dacă aproape 3.800 s-au vindecat, bilanțul cazurilor active este de circa 35.200, cu 7% dintre acestea în stare critică.

În orice caz, doar la ultimul raport zilnic – cel de marți, sectorul sanitar spaniol a anunțat aproape 7.000 de cazuri noi și 680 de decese, iar bilanțul negru nu este o raritate în datele furnizate în ultima perioadă, ci mai degrabă o tendință.

Deși în prezent se află sub un regim de restricții asemănător cu cel din România, Spania a declarat stare de urgență pe când avea deja cel puțin 120 de decese, iar numărul cazurilor trecuse de 4.200, potrivit Hoy Diario del Magdalena. Primele fatalități erau anunțate în 6 martie, cu opt zile înainte de instaurarea stării de urgență.

Decretul aprobat de consiliul spaniol de miniștri în 14 martie limita libertatea de circulație, oferindu-le cetățenilor posibilitatea de a circula pe străzi doar în cazuri de necesitate maximă, precum pentru a achiziționa hrană sau medicamente, dar și pentru a merge la serviciu – atunci când locul de muncă impune prezență fizică – sau pentru a îngriji persoane vârstnice, potrivit Heraldo.

Mai mult decât atât, nu numai că autoritățile spaniole au limitat circulația abia când numărul deceselor era de trei cifre, dar nici nu au interzis adunările publice în marile orașe înainte de primele decese.

Este și cazul Madridului, capitala țării și a comunității autonome cu același nume ce este cel mai afectată din toată Spania, cu peste 12.300 de cazuri și circa 1.600 de decese, potrivit Economia Digital.

În 8 martie, când Spania raportase deja mai bine de 30 de decese la nivel național, capitala era scena unui marș de amploare orchestrat de organizațiile feministe, cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii. În jur de 120.000 de femei și bărbați deopotrivă manifestau pe străzile Madridului, deși numărul de cazuri din Regat se îndrepta încet, dar sigur spre 2.000 de cazuri de COVID-19.

Imagini din Madrid, de la manifestația de 8 martie

Tot în 8 martie, mii de femei au mărșăluit și pe străzile Barcelonei, capitala comunității autonome Catalonia și unul dintre cele mai mari orașe ale Spaniei, cu aceeași ocazie, creând un mediu propice pentru răspândirea COVID-19 și în nord-estul Peninsulei Iberice, ce este despărțită de Franța prin demarcația naturală formată din Munții Pirinei.

Imagini din Barcelona, cu o demonstrație similară

Urmăriți B1TV.ro și pe
`