CORONAVIRUS | Un antiviral administrat în tratamentul pacienților cu HIV va fi folosit în cazul infecțiilor cu COVID-19 din România

CORONAVIRUS | Un antiviral administrat în tratamentul pacienților cu HIV va fi folosit în cazul infecțiilor cu COVID-19 din România
Foto: pixabay.com

Ministerul român al Sănătății anunță că una dintre cele mai mari companii biofarmaceutice va dona 4.000 de cutii dintr-un medicament antiviral folosit în tratamentul pacienților contaminați cu noul coronavirus. De acest tratament ar urma să beneficieze peste 8.000 de pacienți infectați cu COVID-19.

”Donația se va realiza prin compania Ministerului Sănătății, Unifarm SA, iar medicamentele vor fi distribuite în cele 10 spitale desemnate în prima linie de tratare a pacienților, conform Planului Alb realizat de către Ministerul Sănătății”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului.

Potrivit unui reprezentant al companiei, este vorba despre un produs ”care poate fi folosit ca alternativă terapeutică în tratamentul pacienților depistați cu Covid-19, conform protocoalelor medicale așa cum au fost acestea elaborate și implementate de către societățile medicale de specialitate, în România. (…) Produsul este indicat pentru tratamentul adulţilor, adolescenţilor şi copiilor infectaţi cu virusul imunodeficienţei umane (HIV-1). Cu toate că s-au constatat potențiale acțiuni antivirale în cazul MERS/SARS, sunt necesare date clinice suplimentare care să ateste eficacitatea produsului în tratamentul Covid-19”.

CORONAVIRUS |Un antiviral administrat în tratamentul pacienților cu HIV va fi folosit în cazul infecțiilor cu COVID-19 din România

Cel mai probabil, medicamentul în cauză este Kaletra, folosit, de obicei, în tratamentul HIV, și care conține două antivirale.

Acest medicament este menționat, de altfel, în protocolul românesc de tratare a pacienților infectați cu COVID-19. Potrivit protocolului terapeutic, Kaletra se administrează atât pacienților asimptomatici, cât și celor care prezintă simptomele specifice infecției cu noul coronavirus.

În acest context, amintim că Virgil Musta, purtător de cuvânt al Spitalului ”Victor Babeș” din Timișoara, preciza recent că pacienții cu coronavirus internați la această unitate medicală au primit un medicament care conține două antivirale și care și-a dovedit eficiența în lupta cu COVID-19. Numele medicamentului nu a fost însă făcut public.

Nu am dat încă la nimeni (numele medicamentului – n.r.), nu am încă aprobarea celor care conduc spitalul să dau ceva. Sunt multe studii în derulare, nici un studiu nu a venit cu concluzii și atunci, neavând concluziile nu poți să zici un lucru pentru că nu ai toate analizele sau nu ai cercetarea facută”, a explicat Musta, într-o declarație pentru B1.ro. (Detalii AICI)

La Timişoara, multe dintre persoanele internate cu COVID-19 au fost externate, medicii susţinând că simptomele au dispărut la doar câteva zile după ce le-au fost administrate două medicamente antivirale. Trebuie însă precizat şi că cei mai mulți dintre pacienții internați aici erau tineri, fără probleme medicale preexistente.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`