Specialiștii se contrazic atunci când vine vorba despre informații elementare despre COVID-19. Raed Arafat: “Virusul nu se ia de pe haină”/ Medicul Virgil Musta: “Evită contaminarea prin haine sau pantofi”

Specialiștii se contrazic atunci când vine vorba despre informații elementare despre COVID-19. Raed Arafat: “Virusul nu se ia de pe haină”/ Medicul Virgil Musta: “Evită contaminarea prin haine sau pantofi”

Deși autoritățile ne îndeamnă să ne informăm doar din surse oficiale și să avem încredere în opinia specialiștilor, unii dintre aceștia par a se contrazice atunci când vine vorba despre informații elementare referitoare la răspândirea noului coronavirus.

La aceeași întrebare, dacă virusul se ia sau nu de pe haine, Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne și medicul Virgil Musta, şeful secţiei de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara, au răspunsuri diferite.

Raed Arafat a afirmat, duminică seara, la Antena 3, unde a fost invitat pentru a oferi informații de bază populației despre coronavirus, că virusul SARS Cov 2 nu se ia de pe haine. Potrivit acestuia o persoană poate fi infectată doar dacă o altă persoană strănută sau tușit, pentru că vrusul se transmite de la particule care sunt în aer.

”Pantofii sunt scoşi exact la intrare, îi ţin în casă, în apartament, dar la intrare. După care am scos hainele de afară. Am un gel pe bază de alcool pe care-l folosesc după ce mă spăl pe mâini şi mă dezinfectez cu el. De regulă, cămaşa şi hainele merg la spălat. Oricum, virusul nu se ia de pe haină, decât dacă cineva a strănutat pe tine. Chiar dacă ajunge pe haine, tot o să moară, mai ales că virusul nu se transmite de la haine. Se transmite de la particule care sunt în aer dacă a strănutat sau tuşit cineva. Se ia mai ales de pe suprafeţe. Se ia dacă eu tuşesc sau strănut în palmă şi pun mâna pe o suprafaţă şi peste câteva ore vine altcineva şi pune mâna pe respectiva suprafaţă apoi pune mâna pe faţă”, a precizat Raed Arafat.

Un alt specialist, o altă opinie. Medicul Virgil Musta, şeful secţiei de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara a realizat o listă cu măsuri pe care le poate lua fiecare cetăţean pentru a evita contaminarea.

Potrivit acestuia, virusul se poate transmite și prin haine, motiv pentru care persoanele trebuie să le dezinfecteze de fiecare dată când ajunge acasă.

“Pentru a evita contaminarea prin haine, când ajungi acasă, după ce te-ai spălat pe mâini, te dezbraci de hainele de stradă, le pui pe balcon sau într-un loc prestabilit, care să poată fi dezinfectat şi poti face un duş sau dupa ce te speli din nou pe maini, te îmbraci în hainele de casă. Hainele de strada este bine să le laşi 24-48 de ore, dacă nu le poţi dezinfecta sau călca la temperatură mare. 9. Pentru a evita contaminarea prin talpa pantofului. S-a constatat mai nou ca acest virus este rezistent pe sol, iar în zonele unde sunt multe persoane contamiate sau unde se scuipă pe jos, pe sol se gasesc o cantitate mare de viruşi. Este unul din motivele pentru care apar noi şi noi cazuri, deoarece talpa pantofului este contaminată. Din acest motiv recomand ca la intrarea în casă să aveţi două preşuri, unul în exterior şi altul în interior. Cel din exterior să fie îmbibat în soluţie de clor. De pe primul preş treci pe al doilea, te descalţi ş îţi pui pantoful în acelaşi loc zilnic, undeva lângă intrare, pe o suprafaţă ce poate fi dezinfectată cu clor. NU UMBLA ÎN ACEEAŞI PANTOFI AFARĂ ŞI ÎN CASĂ!”, este recomandarea ddoctorului Virgil Musta.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`