Rusia va urmări, cu ajutorul telefoanelor mobile, cetățenii expuși riscului de a contracta COVID-19

Rusia va urmări, cu ajutorul telefoanelor mobile, cetățenii expuși riscului de a contracta COVID-19
foto: Pixabay

Premierul rus Mihail Mișustin le-a oferit autorităților, luni, un termen de cinci zile pentru dezvoltarea unui sistem de urmărire a oamenilor care au intrat în contact cu orice persoană infectată cu noul coronavirus, prin folosirea datelor de geolocalizare de pe telefonul mobil, relatează Reuters.

Potrivit noului sistem, oamenii vor fi înștiințați că au intrat în contact cu cineva infectat, iar aceeași informație va ajunge și la o structură regională specială, care a fost creată pentru lupta cu pandemia de COVID-19.

Kremlinul susține că măsura este legală și că face parte din setul de acțiuni pe care Rusia le ia în încercarea de a limita răspândirea.

Sistemul va urmări „cetățeni care intră în contact cu pacienți infectați cu noul coronavirus, pe baza informațiilor furnizate de operatorii de telefonie mobilă despre geolocalizarea telefonului unei anumite persoane, ceea ce le va permite cetățenilor să fie anunțați (prin telefon) dacă au fost în contact cu o persoană ce suferă din cauza noului coronavirus, primind un mesaj relevant care să îi informeze despre nevoia de auto-izolare”, a transmis Ministerul rus al Comunicațiilor, printr-un comunicat de presă.

Rusia, care a instituit o interdicție de intrare în țară pentru cetățenii străini, are 438 de cazuri confirmate până acum, dar și un deces asociat cu boala respiratorie – cu mult mai puțin decât o bună parte a statelor europene.

Tot luni, primarul Moscovei, Sergei Sobyanin, le-a transmis locuitorilor cu vârste de peste 65 de ani din capitala Rusiei, dar și celor infectați să rămână în case.

Treptat, Rusia și-a sporit regulile de carantină și își pregătește sistemul sanitar pentru mai multe cazuri. Sobyanin le-a mai spus bătrânilor și celor din alte categorii vulnerabile să efectueze călători doar către farmacii și magazinele alimentare, atunci când acestea chiar sunt necesare. Noile reguli sunt valabile cel puțin până în 14 aprilie.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`