O limbă preistorică vorbită pe actualul tritoriu al Africii, în urmă cu zeci de mii de ani, stă la baza tuturor limbilor din lume, de la engleză până la mandarină, potrivit unui studiu publicat în revista Science, citat de Daily Mail.
După ce a analizat peste 500 de limbi străine, autorul studiului, profesorul Quentin Atkinson de la Universitatea din Auckland, a descoperit că acestea au la bază o singură limbă de mult uitată vorbită de strămoşii omului în epoca de piatră.
Mai mult, dovezile arată că limbajul a apărut în urmă cu cel puţin 100.000 de ani, mult mai devreme decât se credea.
Descoperirea aduce noi informaţii despre unul dintre cele mai importante evenimente din evoluţia omului – apariţia limbajului.
Deşi cei mai mulți cercetători consideră că primii oameni moderni au apărut în Africa, momentul în care strămoşii omului au început să vorbească nu a fost stabilit.
Unii specialiști sunt de părere că limbajul a evoluat independent în diferite părţi ale lumii, în timp ce alţii spun că a apărut într-un singur loc şi că limbile vorbite în prezent derivă dintr-una singură.
Acest lucru este şi o dovadă în plus că primii oameni moderni au evoluat în Africa în urmă cu 200.000 – 150.000 de ani. În urmă cu aproximativ 70.000 de ani, aceştia au început să migreze de pe continentul african, în cele din urmă răspândindu-se în restul lumii.
Profesorul Mark Pagel, biolog la Reading University, a declarat că africanii moderni sunt caracterizaţi de o diversitate genetică mai mare, faţă de europenii albi, care au evoluat dintr-un grup migrator relativ mic, ce a plecat din Africa în urmă cu 70.000 de ani.