Legătura dintre fotbal și răspândirea COVID-19 în Italia. Zeci de mii de bergamezi mergeau la Milano, pentru Atalanta vs Valencia din UCL, pe când autoritățile numărau pe degete cazurile din țară (VIDEO)

Legătura dintre fotbal și răspândirea COVID-19 în Italia. Zeci de mii de bergamezi mergeau la Milano, pentru Atalanta vs Valencia din UCL, pe când autoritățile numărau pe degete cazurile din țară (VIDEO)
foto: Hepta.ro / Zuma Press / Fabio Ferrari/Lapresse

Italia devenea oficial cel mai afectat stat de COVID-19 din lume săptămâna trecută, când numărul deceselor din peninsulă îl depășea pe cel înregistrat în China continentală, într-o premieră negativă de la izbucnirea epidemiei.

Acestea fiind spuse, pe fondul măsurilor de prevenție, statele naționale de pe glob, dar mai ales cele europene sunt cu ochii spre Italia, încercând să nu repeteeventualele greșeli făcute de autoritățile italiene pe parcursul luptei cu COVID-19.

Pentru că dezastrul a atins cote alarmante în Italia, iar oamenii caută explicații pertinente, toată lumea se uită în urmă. Astfel, în ceea ce privește Bergamo – unul dintre cele mai afectate orașe din Italia și poate chiar din lume, un medic imunolog susține că partida dintre Atalanta și Valencia, din optimile UEFA Champions League, ar fi putut reprezenta „declanșatorul” pandemiei devastatoare.

Deși Atalanta joacă tradițional la Bergamo, stadionul echipei nu era omologat pentru acest moment al competiției, astfel că oficialii italieni au mutat partida la Milano. Celebra arenă din cartierul San Siro avea să fie împărțită de fanii celor două formații – deci cu cetățeni din Bergamo și Valencia (Spania) deopotrivă, precum și să aibă o zonă neutră, cel mai probabil ocupată de cei din Milano.

Meciul a avut loc în 19 februarie și, cum Italia este țara care a dus atașamentul față de o echipă de fotbal la un alt nivel, în jur de 40.000 de fani din Bergamo au făcut deplasarea în capitala regiunii Lombardia.

Mai mult decât atât, nu numai apetența italienilor pentru fotbal a generat valul de entuziasm din jurul acestei partide. Un alt motiv a fost acela că Atalanta nu este genul de echipă care joacă anual în marile competiții europene, sezonul acesta fiind mai degrabă o raritate în trecutul său recent. Prin urmare, era de așteptat ca fanii săi să ia cu asalt arena, indiferent în ce parte a Italiei ar fi jucat – sau chiar a lumii.

La acea vreme, autoritățile italiene anunțau doar trei cazuri noi de infectare la nivel național. Trendul nu era cu nimic deosebit de cel din zilele anterioare. Ei, bine, între timp lucrurile au căpătat o altă turnură, iar autoritățile italiene au confirmat aproape 5.500 de decese. Dintre acestea, peste 530 au fost înregistrate doar la Bergamo, transformând așadar orașul într-unul din cele mai afectate din lume.

„Este foarte probabil să fi existat mai multe declanșatoare și catalizatoare majore pentru răspândirea virusului. Meciul Atalanta – Valencia putea fi la fel de bine unul dintre ele. A fost aportul euforiei colective generate de un sezon fotbalistic unic”, a spus Francesco Le Foche pentru Corriere dello Spot, dintr-un spital de la Roma potrivit Football-Italia.

#1 Atmosfera de pe San Siro din Milano

„O lună a trecut de la acea partidă, deci sincronizarea de timp este pertinentă. Adunarea de mii de oameni, aflați la câțiva centimetri unul de altul, făcând gesturi precum îmbrățișatul, strigatul, toate ar fi putut facilita reciprocitatea virală”, a mai spus medicul.

#2 Atmosfera de pe San Siro din Milano

„Îmi imaginez că mulți dintre ei n-ar fi vrut să rateze meciul dacă aveau deja bilet, chiar și dacă ar fi simțit puțină febră. Având imaginea de ansamblu, pare o nebunie să joci (n.r. – fotbal) cu o mulțime (n.r. – de oameni) prezentă, dar la acea vreme lucrurile nu erau suficient de clare. Acum ar fi de nonceput”, crede Francesco Le Foche.

Între timp, clubul spaniol de fotbalValencia a anunțat că 35% din membrii echipei sale au fost testați pozitiv pentru noul coronavirus.

Fanii lui Valencia au făcut și ei deplasarea la Milano

Un alt semn ce-i dă forță acestei teorii este că, în 19 februarie, ziua când avea loc meciul așteptat de un oraș întreg, autoritățile italiene anunțau doar trei cazuri noi de infectare la nivel național. Trendul nu era cu nimic deosebit de cel din zilele anterioare.

Ei, bine, în 23 februarie, italienii raportau 157 de cazuri noi, iar treaba începea să devină una pe cât se poate de serioasă. Luni, la exact o lună distanță, autoritățile italiene au ajuns la peste 59.000 de cazuri raportate, cu circa 650 de decese anunțate doar în ultima informare. Per total, aproape 5.500 de oameni și-au găsit sfârșitul, în Italia, în urma infectării cu noul coronavirus.

De altfel, la rândul său, Spania este una dintre cele mai afectate țări. Numărul deceselor cauzate de noul coronavirus a ajunsla 1.720. Un număr de 394 de oameni au murit numai între ultimele două raportări. Sunt 28.572 de cazuri totale de infectare, din care 3.646 noi.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`