Poluarea din București și din Buftea e din nou la cote ridicate, deși traficul s-a redus semnificativ din cauza epidemiei de coronavirus.
Sâmbătă dimineață, nivelul cel mai ridicat din Capitală era înregistrat de stația de pe Calea Moșilor – concentrația de PM2,5 era 85 micrograme pe metru cub. A fost înregistrată o concentrație de PM2,5 de 73 micrograme pe metru cub în bulevardul Expoziției, 78 pe bulevardul Iuliu Maniu și 67 la stația de la Băneasa, informează G4Media.
Nici în Buftea nu era mai bine vineri noapte:
În ultimele săptămâni, traficul s-a redus semnificativ după ce școlile s-au închis iar tot mai mulți oameni au început să lucreze de acasă, din cauza epidemiei de COVID-19.
Luni, Ministerul Mediului susținea că, în ultima săptămână, concentraţiile tuturor poluanţilor monitorizaţi în Bucureşti s-au situat mult sub valorile limită. Asta înseamnă, mai afirma ministerul, că se reconfirmă teoria conform căreia principala sursă de poluare a aerului din Capitală este traficul rutier.
„În ultima săptămână, concentraţiile tuturor poluanţilor monitorizaţi s-au situat mult sub valorile limită. În fiecare zi, au existat unele perioade de creştere orară a particulelor PM10 şi NO2, dimineaţa, orele 09:00-11:00, respectiv seara, orele 20:00-22:00, însă amplitudinea acestor creşteri a fost mult sub valorile obişnuite. După după evaluarea datelor, se reconfirmă ipoteza conform căreia principala sursă de poluare a aerului din aglomerarea Bucureşti este traficul rutier. Atunci când traficul se reduce, indicii de calitate arată valori foarte bune”, a transmis, luni, Ministerul Mediului.
Luni, la ora 11.00, explica Ministerul, la staţia de la Cercul Militar, concentraţia de PM10 era de 17,95 micrograme, apropiată de valorile înregistrate la Fundata, judeţul Braşov, sau în Semenic, judeţul Caraş-Severin, aceste ultime două stații de monitorizare fiind amplasate în vârf de munte. „Spre comparaţie, luni, 03 martie, la aceeaşi staţie şi aceeaşi oră, concentraţiile au înregistrat 130,64 micrograme. Avem chiar şi o premieră. Din analiza specialiştilor, astfel de valori nu s-au înregistrat niciodată într-o zi lucrătoare de luni, de când a fost pusă în funcţiune Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului”, a mai transmis Ministerul Mediului.
B1.RO a trimis o solicitare Ministerului Mediului pentru a oferi o explicație despre această situație, dar nu a primit niciun răspuns până acum. B1.RO și B1 TV au încercat să ia legătura cu primarul din Buftea, Gheorghe Pistol, dar acesta nu a răspuns apelurilor.