Ministrul Economiei, despre şomajul tehnic: Două categorii de companii pot beneficia de acest ajutor

Ministrul Economiei, despre şomajul tehnic: Două categorii de companii pot beneficia de acest ajutor
Foto: facebook.com/VirgilDPopescu

Virgil Popescu, ministrul Economiei, a declarat că sprijinul de la stat pentru şomajul tehnic se va acorda companiilor care au încasări scăzute cu cel puțin 25% și celor afectate direct de oronanța militară, cea care a închis restaurantele, barurile și cafenelele.

„Pentru a beneficia de şomaj tehnic, există două categorii de companii care beneficiază: una care a fost afectată direct de implementarea decretului, acea ordonanţă militară care a închis activităţile în restaurante, baruri, cafenele şi aşa mai departe. A doua categorie este una foarte largă, o categorie de firme afectate şi ele la rândul lor de această epidemie. Am considerat că este foarte larg dacă vom pune o cifră de încasări scăzută de minimum 25%”, a declarat Virgil Popescu, pentru Antena 3.

În primul caz, companiile „trebuie să aibă un certificat pentru situaţii de urgenţă pe care noi o să-l eliberăm în mod online de săptămâna viitoare, foarte rapid, care să ateste că şi-a închis activitatea”.

„La începutul lunii aprilie, când se pot face plăţile pentru luna martie, pentru şomaj tehnic, angajatorul se duce cu lista de angajaţi şi va beneficia, prin Agenţia Naţională de Şomaj, prin agenţiile judeţene, de plata acestor bani”, a mai explicat ministrul Economiei.

În cel de-al doilea caz, sprijinul de la stat pentru şomajul tehnic se acordă în baza unei declaraţii pe proprie răspundere.
Ministrul a precizat că vor urma și alte măsuri în sprijinul mediului de afaceri.

Pe 16 martie, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunțat că a luat o serie de măsuri pentru sprijinirea firmelor, în contextul în care criza declanșată de noul coronavirus lovește și economia românească.

Una dintre aceste decizii, transmite ANAF, vizează suspendarea sau, după caz, neînceperea executării silite a creanțelor bugetare. De asemenea, a fost dispusă rambursarea TVA, în cursul lunii martie, pentru toate deconturile soluționate și pentru care s-au emis decizii de rambursare la zi. ANAF a mai anunțat că se suspendă acțiunile de control fiscal (a inspecțiilor fiscale, a controalelor antifraudă), cu excepția verificărilor ce pot fi efectuate de la distanță, precum și a cazurilor de evaziune fiscală, acolo unde sunt indicii în acest sens. (Detalii AICI)

Joi, premierulLudovic Orbana anunțat măsurile pe care le-au luat guvernanții în sprijinul companiilor. „Am luat măsura asigurării plății șomajului tehnic, plata angajaților care intră în șomaj tehnic, din bugetul Ministerului Muncii, prin bugetul de șomaj de la ANOFM. E clar că foarte multe companii sunt afectate de epidemie. Exista riscul ca angajații să fie trimiși în șomaj sau să li se supende contractele. Decizia e de a plăti din bugetul fondului de șomaj 75% din salariul brut, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut”, a precizat acesta. (Detalii AICI)

Urmăriți B1TV.ro și pe
`