CORONAVIRUS | Zeci de medici bulgari demisionează pe fondul crizei COVID-19

CORONAVIRUS | Zeci de medici bulgari demisionează pe fondul crizei COVID-19

Zeci de medici și asistente la două spitale din Sofia, capitala Bulgariei, și-au prezentat demisiile, acuzând echipamente inadecvate pentru a trata pacienții infectați cu coronavirus.

Dr Kameliya Bachovska de la Spitalul City II din Sofia a afirmat că și-a dat demisia, alături de alți 84 de colegi, după ce au fost informați că spitalul lor va fi convertit pentru a putea primi pacienți cu COVID-19.

„Spitalul nu are suficient echipament de protecție și nu este doar spitalul nostru. Celelalte nu au. De asemenea, aproape fiecare medic din Bulgaria riscă să se îmbolnăvească din cauza asta, în special în rândul noi, medicii mai în vârstă, care intrăm în categoria de risc ridicat „, a declarat medicul pentru Al Jazeera.

Dr. Bachovska a explicat că spitalul nu are capacitățile și echipamentele necesare pentru a combate o boală infecțioasă. Mai mult, majoritatea medicilor și asistentelor medicale de la unitatea sanitară sunt aproape de vârsta de pensionare sau lucrează deja în timp ce sunt pensionari și se tem să trateze pacienții fără a fi protejați în mod corespunzător.

Săptămâna trecută, alți șase membri ai personalului medical de la Spitalul Sf. Sofia din Capitală și-au dat demisia, exprimând îngrijorări similare: medicii nu ar fi primit nici echipament de protecție, nici instrucțiuni adecvate cu privire la procedurile pentru a asigura izolarea și siguranța altor pacienți.

Dr. Angel Kunchev, inspectorul principal la Ministerul Sănătății, a declarat că tuturor spitalelor instruite pentru a trata pacienții cu COVID19 li s-au oferit consumabilele necesare, respingând acuzațiile.

Bulgariaa anunțat, joi, al treilea caz de deces al unui pacient testat pozitiv cu COVID-19.

„O femeie în vârstă de 80 de ani, care a fost internată la spitalul de urgență din Pirogov cu un accident vascular cerebral și care a fost testată pozitiv cucoronavirusa murit joi dimineață”, a declarat generalul Ventsislav Mutafchiyski, șeful grupului de lucru de urgență care coordonează epidemia de COVID-19.

Cea mai recentă informare prezintă un număr de 94 de cazuri confirmate.

Dr Andrei Kotsev, membru al sindicatului independent Zashtita, a spus că primește constant mesaje de la medicii din diferite spitale, care spiun că nu există suficiente provizii de măști și echipament de protecție pentru personalul medical.

„Dacă medicii mor pentru că nu au fost protejați, cine va trata pacienții, atunci? Autoritățile nu au furnizat medici pentru protecție, dar în același timp îi acuză că părăsesc”, a declarat acesta, potrivit aceleiași surse.

Potrivit lui Stoyan Borisov, șeful sindicatului medicilor bulgari, între 250 și 300 de medici părăsesc țara pentru a lucra în străinătate în fiecare an. Dr. Kunchev, de la Ministerul Sănătății, a confirmat că țara se confruntă cu o deficiență gravă de medici și asistente, majoritatea fiind aproape de vârsta de pensionare sau tineri plecați din țară.

Între timp, guvernul a anunțat că va crește salariile personalului medical care participă la tratarea pacienților cu COVID-19 cu 1.000 de leva (560 dolari).

„Nu cred că aceasta este modalitatea corectă de a motiva lucrătorii medicali. Problema aici nu este atât plata, ci faptul că trebuie să-și asume riscul asupra vieții lor fără a avea o protecție adecvată „, a declarat Petar Cholakov, profesor de sociologie la Institutul pentru Studiul Societăților și Cunoștințelor din Academia Bulgară de Științe, subliniind totodată că medicii bulgari sunt unii dintre cei mai slab plătiți din Europa.

„Asistența medicală este subfinanțată, iar aceasta nu este o problemă recentă. Situația în clinici și spitale este mizerabilă. Medicii nu pot alege între pacienți bazându-se pe unul care dă mai mult decât celălalt. Este vorba despre salvarea unei vieți omenești. O viață umană nu este ceva de vânzare”, a spus Cholakov.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`