Din punct de vedere medical, experții chinezi au până acum cea mai mare experiență în gestionarea COVID-19 la nivel mondial. Timpul îndelungat de expunere la situație și numărul ridicat de cazuri le-a permis o mai bună analiză și judecare a acestora.
România beneficiază și ea de pe urma concluziilor experților chinezi. „Din punct de vedere medical, noi, practic toată comunitatea științifică este în legătură. Adică practic informațiile sunt publice pentru toată lumea. Și aici e vorba și de experiența chineză și de experiența europeană care sunt strânse din ce în ce mai mult. Astă e motivul pentru care noi acum facem protocoale, dăm tratament pentru așa ceva, fiind ceva foarte nou și urgent, și facem pe baza experienței lor” ne asigură Ştefan Lazăr, Medic Infecţionist, Spitalul de Boli Infecţioase Victor Babeş.
Datele sunt publice, nimeni nu deține un secret și informația circulă. Întreaga comunitate medicală este în legătură la nivel mondial astfel încât în baza experiențelor de până acum și a medicamentelor introduse în tratament să agreeze un protocol comun internațional de tratament pentru acest virus.
„Va trebui să nu expunem acum un număr foarte mare de doctori pentru ca pe măsura ce crește numărul cazurilor, noi, ca medici, să intrăm progresiv în muncă.” Medicii sunt pregatiti să facă, omenește și profesional, tot ceea ce este posibil. Ei se bazează și că măsurile luate de autorități vor face ca tot mai puțini oameni să fie nevoiți să ajungă să fie spitalizați.
Țări precum Italia, Spania, Serbia și Cehia poartă dialog și beneficiază de know-how-ul chinez pentru a gestiona criza de Coronavirus. Este oare cazul ca și Romania sa faca acest lucru? Cel mai probabil, da.
„Din punct de vedere terapeutic Romania are un avantaj în acest moment pentru că poate beneficia de experiența chineză. Și oricine și noi suntem deschiși la o asemenea idee pentru ca va dati seama una este sa vii din război și alta e sa te pregatesti pentru război. Cel mai probabil dialogul este deschis deja la nivel EU- China (…) Putem spune că avem încă timp să ne pregătim dar fereastra de timp este uneori depășită de evenimente. Într-un final depinde de fiecare dintre noi sa nu ajungem la spital.” declară Ştefan Lazăr, Medic Infecţionist Spitalul de Boli Infecţioase Victor Babeş.