Indicele ROBOR la 3 luni continuă să crească! Noua valoare: 3,24%. Se măresc ratele la creditele în lei

Indicele ROBOR la 3 luni continuă să crească! Noua valoare: 3,24%. Se măresc ratele la creditele în lei

Indicele ROBOR la 3 luni, indicatorul monetar în funcţie de care se calculează dobânzile variabile pentru creditele în lei, a continuat să crească, ajungând joi la 3,24%, de la 3,20% (valoarea de miercuri), transmite Banca Naţională a României.

ROBOR la 3 luni a înregistrat o creștere accelerată în ultimele zile, în condițiile în care în urmă cu o săptămână avea valoarea 2,86%.

Nivelul ROBOR a început să urce pe fondul accentuării crizei coronavirus şi implicit a turbulenţelor din pieţele financiare.

Creditele în lei cu dobândă variabilă, acordate înainte de luna mai a anului 2019, sunt dependente de variaţia indicelui ROBOR.

Banca Naţională a României a anunţat, luni, un curs de referinţă istoric și pentru monedaeuro, de 4,8242 lei/euro, în creştere cu 0,14% faţă de nivelul de vineri, de 4,8174 lei/euro. Este primul moment cândeuroa depășit pragul de 4,82 lei/euro.

Și alte monede străine s-au apreciat luni:

Francul elveţian a înregistrat o creștere cu 0,12%, de la nivelul de 4,5643 lei pe unitate atins vineri la 4,5699 lei pe unitate.

Și dolarul american a crescut luni cu 0,11%, de la 4,3155 lei pe unitate la 4,3202 lei pe unitate.

Adrian Vasilescu, consultant de strategie laBNR, a declarat că „publicul şi întreaga societate românească trebuie să înţeleagă că urgenţa întâi este să nu cadă băncile, să nu cadă vreo bancă, să nu cadă băncile în număr mai mare, că în crize se întâmplă astfel de catastrofe.

Pentru că, dacă băncile cad, ceva mai rău nu se poate închipui, pentru că după băncile care cad se duce toată economia. Aşa că, după această urgenţă, vine solidaritatea. Solidaritatea, cuvânt de esenţă morală, în acest caz îmbracă haina pragmatismului. Pentru că nu se poate altfel. În relaţia bănci – clienţi trebuie să primeze pragmatismul, plecând de la o experienţă pe care o avem, experienţa crizei din 2008 – 2011”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
12:02 - SUA se confruntă cu cel mai mare atac cibernetic din istorie. Pe cine consideră americanii vinovați
11:47 - Sondaj de opinie, în ajunul alegerilor prezidențiale: Luptă strânsă între Elena Lasconi și George Simion pentru intrarea în turul doi. Cei doi sunt cotați la 19%
11:34 - Cât a costat încoronarea regelui Charles al III-lea? Publicarea cifrelor a dus la critici privind sumele mult prea mari cheltuite
11:29 - Un avion Tarom care ar fi trebuit să aterizeze la Timişoara a ajuns la Cluj-Napoca / Judeţul Timiş se află sub avertizare cod portocaliu de vânt
11:17 - Zi decisivă pentru aderarea la Spațiul Schengen: Austria dă semne că va debloca aderarea deplină a Bulgariei şi României
10:50 - Aeronavele F-16 vor executa zboruri la înălţimi mici pe întreg teritoriul țării. Anunțul Forțelor Aeriene Române
10:26 - Reacția NATO după ce Rusia a lansat în Ucraina o rachetă balistică: „Nu va schimba determinarea aliaţilor NATO de a sprijini Ucraina”
10:25 - Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan: „Nu o să se desființeze oficii poștale și nu o să fie dați oameni afară” / „Până în momentul de față nu sunt încântat de modul în care s-a reușit implementarea programului de investiții de la Poșta Română” (VIDEO)
09:56 - Prime cât trei salarii pentru angajații ANAF care aduc mai mulți bani la stat
09:48 - Autostrada A1 a fost închisă din cauza vântului puternic și a viscolului. Mai multe indicatoare rutiere au fost distruse