Avertismentul unui medic român din Franța: “Numărul real al celor infectați cu COVID-19 poate să fie de zece ori, de 20 de ori sau chiar de 30 de ori mai ridicat”

Avertismentul unui medic român din Franța: “Numărul real al celor infectați cu COVID-19 poate să fie de zece ori, de 20 de ori sau chiar de 30 de ori mai ridicat”
Foto: Pixabay

Un medic roman, stabilit în Franța avertizează faptul că statele subevaluează în general numărul real al cazurilor de infecții cu noul coronavirus, numărul dat publicității reprezentând doar date oficiale.

Într-un interviu pentru Libertatea, medicul român Radu Lupescu, care lucrează la clinica Rhena din Strasbourg precizează că modelele matematice arată că pacienții reali sunt în număr mult mai mare decât cei contabilizați. Potrivit acestuia, se estimează că numărul real poate să fie de zece ori, de 20 de ori sau chiar de 30 de ori mai ridicat decât cel publicat.

“Din păcate, modelele matematice arată că pacienții reali sunt în număr mult mai mare decât cei contabilizați. Din mai multe motive. Un motiv clar este că sunt mulți pacienți tineri și copii care sunt asimptomatici, care nu prezintă niciun simptom sau simptome foarte mici. Dacă vă doare un pic în gât și ați făcut 38 temperatură vreo câteva zile, nu o să vă duceți la medic. Cazurile acestea sunt frecvente. Dar tinerii împart virusul mai departe.

Al doilea motiv pentru care nu știm exact care este răspândirea virusului ține de faptul că nu se testează toată lumea. Nu se testează decât pacienții care ori fac parte din personalul medical – și trebuie să știm dacă pot continua să lucreze – ori pacienții în stare gravă care trebuie spitalizați. Deci dacă prezintă spre exemplu aspectul tipic de pneumonie bilaterală, îi testăm pentru a ști dacă îi punem într-un serviciu normal sau în unul cu pacienți infectați”, a explicat medical roman.

Medicul a explicat că în cazul Franței, atunci când erau anunțate 2.500, realitatea era undeva între 25.000 și 140.000 de cazuri.

“Deci subevaluăm în mod clar numărul de pacienți. Se estimează că numărul real poate să fie de zece ori, de 20 de ori sau chiar de 30 de ori mai ridicat decât cel publicat. Unele modele matematice vorbesc chiar de mai mulți pacienți. Deci se considera că atunci când erau 2.500 de cazuri în Franța, realitatea era undeva între 25.000 și 140.000 de cazuri”, a mai precizat medical Radu Lupescu.

Amintim faptul că în România sunt înegistrate, în acest moment, 246 cazuri de coronavirus. Alte 29 noi infecții cu Covid-19 au fost confirmate în această dimineață, anunță Grupul de Comunicare Strategică.

Dintre cele 29 de cazuri noi, 12 au fost confirmate în Bucureşti, 7 în Iaşi, 3 în Ilfov, 2 în Hunedoara și câte un caz în Alba, Bihor, Maramureş, Olt, Suceava. Vârsta celor infectați între 1 și 72 ani.

Este vorba atât de contacți ai cazurilor pozitive existente, cât și persoane care au călătorit în zone afectate – Spania, Italia, Marea Britanie, potrivit autorităților.

Dintre cele 246 de persoane confirmate pozitiv, 19 au fost declarate vindecate și externate.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 3.441 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 23.679 persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală, anunță Grupul de Comunicare Strategică.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`