Când ar putea ajunge în Europa medicamentul Favipiravir, despre care China susţine că este eficient în tratarea COVID-19

Când ar putea ajunge în Europa medicamentul Favipiravir, despre care China susţine că este eficient în tratarea COVID-19

După efectuarea mai multor studii, un oficial de la Beijing a anunțat, marți, că Favipiravir, un medicament antiviral, a demonstrat eficacitate clinică împotriva bolii provocate de Covid-19.

Favipiravir a fost recomandat echipelor de medici şi ar trebui inclus în planul de diagnostic şi tratament aplicat pentru COVID-19 cât mai curând posibil’, a spus Zhang Xinmin, directorul Centrului Naţional pentru Dezvoltare Biotehnologică, aflat sub autoritatea Ministerului Ştiinţei şi Tehnologiei din China, potrivit Agerpres.

Dragos Damian, președintele Asociației Producătorilor de Medicamente din România, a declarat pentru B1.ro că acest medicament nu poate fi găsit, deocamdată, în Uniunea Europeană. Nici eficacitatea acestui medicament nu poate fi probată, din moment ce testele durează cel puțin 6 luni și nu ne putem aștepta la un antiviral confirmat ca fiind eficient mai deveme de acest interval de timp.

Dacă bine am înțeles eu, medicamentul este produs în Japonia și nu este în Uniunea Europeană, și eu aș fi așteptat totuși să se termine studiile clinice, pentru toate medicamentele, cred că sunt vreo 20 de trialuri, care trebuie să arate și reacțiile advrese și efectele secundare. Dacă băgăm la pacienții care deja sunt imunodeprimați medicamente cu reacții adverse facem mai mult rău decât bine” spune Dragoș Damian.

Acesta a mai adăugat că un antiviral destul de puternic pentru a combate noul coronavirus nu va fi produs mai devreme de 6 luni și că realizarea unui vaccin eficient nu se va face mai devreme de 2 ani. În consecinţă, nici medicamentul Favipiravir nu va putea ajunge curând în Europa.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`