UPDATE:Ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, a declaratcă guvernul de la Budapesta va permite în cursul nopții de marți tranzitul prin Ungaria al cetățenilor români și bulgari blocați în Austria, după ce guvernele lor au solicitat acest lucru.
Ungaria și-a închis granițele călătorilor străini începând de marți și permite doar cetățenilor maghiari să intre în țară. În aceste condiții, marți, s-a format o coadă de 20 km la granițadintre Austria și Ungaria, din mașini și camioane care așteptau să intre pe teritoriul ungar.
„Ne așteptăm ca autoritățile austriece să mențină ordinea pe partea austriacă a frontierei și să permită cetățenilor maghiari și traficului de marfă să utilizeze trecerea de frontieră”, a spus Szijjarto, potrivit Reuters.
UPDATE: Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, pentru B1 TV, că a discutat cu omologul său ungar, Péter Szijjártó, care i-a transmis că va accepta trecerea acestor români pe teritoriul Ungariei, pentru a reveni în România, dar asta doar ca măsură excepțională. Péter Szijjártó a mai precizat că acest lucru se va putea face doar marți seară, în jurul orei 20.00. În schimb, Aurescu a susținut că ar fi prea târziu și și-a manifestat speranța că autoritățile ungare le vor permite românilor să treacă mai devreme.
„Încă de la prima oră, atunci când am aflat despre această situație, MAE a întreprins demersuri atât prin ambasada Ungariei la București, cât și prin ambasada României la Budapesta, pe lângă MAE Ungar.
Am avut și o discuție telefonică cu omologul meu ungar, în care am semnalat caracterul extrem de complicat al acestei situații. Situația umanitară existentă prin faptul că peste 3.500 se găsesc la acest punct de trecere între Austria și Ungaria și nu pot să treacă, în urma măsurii pe care guvernul ungar a luat-o azi-noapte, începând cu ora 00.00, de a nu permite tranzitul prin Ungaria și, în general, intrarea în Ungaria a cetățenilor străini, cu excepția celor ungari.
Deoarece am arătat că această măsură a fost luată fără o notificare prealabilă, așa cum ar fi fost normal, am solicitat părții ungare să ia măsuri de urgență pentru a asigura tranzitul cetățenilor români spre România. Omologul meu m-a asigurat că Ungaria va sprijini, ca măsură de excepție, dar doar o singură dată tranzitul cetățenilor români, astfel încât ei să se poată repatria și am pus în contact ministerele de Interne dintre cele două țări pentru a stabili detaliile tranzitului. Ministrul de Externe ungar mi-a semnalat că e posibil ca acest tanzit să fie permis începând cu 8.00 seara, ceea ce eu am apreciat ca fiind târziu și că trebuie găsită o soluție mult mai rapidă, mai ales că sunt familii cu copii sau cu persoane aflate poate în situații de urgență, vulnerailă.
În discuțiile dintre Poliția de Frontieră română și cea ungară se vor stabili detaliile, ruta va fi stabilită de autoritățile ungare și sperăm la o oră cât mai apropiată. Sper că partea ungară va fi flexibilă și va permite accesul cât mai repede”, a explicat Bogdan Aurescu, pentru B1 TV.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
ȘTIRE INIȚIALĂ: Premierul Ungariei a anunțat închiderea granițelor pentru toți cetățenii străini, în încercarea autorităților de a ține sub control răspândirea nouluicoronavirus.
„Trebuie luate noi decizii deoarece, până când vom avea un vaccin, acestea sunt singura noastră șansă de a reduce răspândirea virusului”, a declarat Viktor Orban.
Deoarece doar cetățenii Ungariei mai pot intra în țară, sute de români care încercau să ajungă acasă au rămas blocați la punctul de frontieră dintre Austria și Ungaria, coada de mașini de la punctul Hegyeshalom fiind de câțiva kilometri.
Persoanele au declarat ca au încercat să sune la Ambasada României, pentru a cere ajutor, dar nu ar fi răspuns nimeni, notează Ziare.com.
În acest context, Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut marți o convorbire telefonică cu omologul său ungar, Péter Szijjártó.
„Ministrul Bogdan Aurescu a semnalat situația umanitară creată, prin prezența unui număr considerabil de familii cu copii și persoane în vârstă (în total peste 3500 de persoane până la acest moment), și a solicitat adoptarea de urgență de către autoritățile ungare a unor măsuri care să permită reluarea tranzitului acestora pe teritoriul ungar.
Ministrul Bogdan Aurescu a accentuat caracterul foarte sensibil al situației create, inclusiv ca urmare a faptului că informațiile nu au fost disponibile cu suficient timp în prealabil, și a solicitat sprijinul omologului său pentru crearea de urgență de către autoritățile ungare a unui coridor umanitar care să permită tranzitul continuu prin Ungaria spre România al tuturor cetățenilor români aflați în prezent la frontiera dintre Austria și Ungaria.
Ministrul Péter Szijjártó a confirmat că Ungaria va sprijini, ca măsură de excepție, aplicată o singură dată, repatrierea cetățenilor români în cel mai scurt timp posibil, urmând ca detaliile efective privind intrarea pe teritoriul Ungariei și tranzitarea acestuia până la granița cu România să fie stabilite, și apoi măsurile implementate, de autoritățile de resort ale ministerelor de interne din cele două țări.
Cei doi miniștri de externe au convenit să păstreze legătura pe durata acestei zile pentru a monitoriza deblocarea în teren a situației și revenirea cu bine în țară a cetățenilor români.
De asemenea, din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, tot astăzi,17 martie 2020, secretarul de stat pentru Afaceri Europene, Iulia Matei, a avut o întrevedere, la sediul Ministerul Afacerilor Externe, cu ambasadorul Ungariei la București, Botond Zákonyi, în care au fost efectuate, și pe acest canal diplomatic, solicitările menționate mai sus.
Complementar, partea română a semnalat cu acest prilej și liniile directoare adoptate de Comisia Europeană la 16 martie 2020 cu privire la managementul frontierelor în vederea protecției sănătății și asigurării disponibilității bunurilor și a serviciilor esențiale în interiorul Uniunii Europene, care fac referire la obligația statelor membre de a facilita tranzitul cetățenilor și a rezidenților UE care revin în statul de reședință”, se arată într-un comunicat MAE.