CORONAVIRUS | Noi restricții în România: Evenimentele din spații închise, cu peste 50 de participanți, interzise

CORONAVIRUS | Noi restricții în România: Evenimentele din spații închise, cu peste 50 de participanți, interzise
Sursă foto: hepta.ro

România a intrat oficial în scenariul III de răspuns la criza generată de răspândirea noului coronavirus, bilanțul oficial al cazurilor de contaminare fiind de 102, la ora transmiterii acestei știri. Astfel, Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU) a adoptat, sâmbătă, noi măsuri pentru limitarea răspândirii COVID-19.

Una dintre acestea prevede restricționarea activităților culturale, științifice, artistice, religioase, sportive și de divertisment, care presupun participarea a peste 50 de persoane, realizate în spații închise.

”Prin hotărârea CNSSU au fost aprobate, recomandările «Grupului de analiză», care vizează:

 relațiile personalului Companiei Naționale Poșta Română cu persoanele aflate în autoizolare;

 relațiile echipelor de intervenție (apa, canal, gaze, electricitate, internet/cablu, telefonie fixă) în interacțiunea cu persoanele aflate în autoizolare;

 relațiile reprezentanților autorităților publice (IPJ, IJJ, ITPF, ISUJ, DSP, MS) cu șoferii de camioane, cu masa totală mai mare de 3,5 tone, care intră în țară venind din zonele roșii și galbene;

 definirea termenului de “contact apropiat” al unui caz confirmat;

 aspecte privind planul de continuitate în instituțiile esențiale și infrastructurile critice

 restricționarea activităților culturale, științifice, artistice, religioase, sportive și de divertisment, care presupun participarea a peste 50 de persoane, realizate în spații închise, inclusiv cele realizate în săli de tratament balnear, săli de fitness, saloane de SPA-uri, de cosmetica, săli de jocuri de noroc și cazinouri”, se arată într-un comunicat de presă al Grupului de Comunicare Strategică.

Totodată, s-a stabilit instituirea izolării preventive a personalului esențial pentru asigurarea funcționării Centralei Nuclear-Electrice CNE Cernavodă.

În ceea ce-i privește pe membrii Guvernului și oficialii de rang înalt, CNSSU a decis că aceștia pot ieși din izolare, cu păstrarea distanței de minimum 5 m față de alte persoane care nu se află în izolare și cu obligativitatea portului măștii de protecție.

”De asemenea, au fost aprobate următoarele:

– abilitarea Administrația Națională a Penitenciarelor, pentru inițierea unui proiect de act normativ de modificare a prevederilor Legii 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, care să fie pus în regim de urgență în dezbatere parlamentară.

– instituirea măsurii de izolare preventivă a personalului esențial pentru asigurarea funcționării Centralei Nuclear-Electrice CNE Cernavodă, în concordanță cu prevederile Planului de continuitate a activităților de bază în cazul unei epidemii/pandemii.

– membrii Guvernului și oficiali de rang înalt din instituțiile aparținând sistemului național de securitate și apărare, pot ieși din izolare, cu păstrarea distanței de minimum 5 m față de alte persoane care nu se află în izolare și cu obligativitatea portului măștii de protecție, exclusiv pentru exercitarea obligațiilor expres prevăzute de Constituție și strict pe durata exercitării acestor obligații”, se mai arată în comunicatul citat.

Până acum, în România au fost confirmate 102 cazuri de infectare cu COVID-19. Șase dintre pacienți au fost declarați vindecați și au fost externați.

Persoanele infectate cu COVID-19 sunt internate în spitale din București, Iași, Cluj-Napoca, Timișoara, Craiova și Constanța și se află sub supraveghere medicală permanentă. Starea de sănătate generală a pacienților este bună, cu excepția bărbatului internat la spitalul Victor Babeș, care a prezentat complicații, dar a cărui stare este ameliorată.

Situația pe județe/municipiul București a cetățenilor infectați cu virusul COVID-19 (coronavirus) se prezintă astfel: București (31), Timiș (11), Hunedoara (14), Constanța (7), Iași (5), Caraș-Severin (4), Covasna (4), Dolj (3), Brașov (2), Mehedinți (2), Mureș (2), Gorj (2), Cluj (2), Neamț (2), Olt (2), Bacău (1), Bihor (1), Buzău (1), Galați (1), Maramureș (1), Prahova (1), Suceava (1), Vrancea (1) și Ilfov (1).

De asemenea, pe teritoriul României, sunt în carantină instituționalizată 2.652 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat coronavirusul, iar alte 14.573 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră