Guvernul spaniol a decretat stare de alarmă din cauza răspândirii coronavirusului: Magazinele și barurile vor fi închise iar circulația vehiculelor și a persoanelor poate fi blocată

Guvernul spaniol a decretat stare de alarmă din cauza răspândirii coronavirusului: Magazinele și barurile vor fi închise iar circulația vehiculelor și a persoanelor poate fi blocată
Sursă foto: hepta.ro

Premierul spaniol Pedro Sánchez a decretat starea de alarmă în toată Spania pentru a opri extinderea coronavirusului.

Decide să aplice aceasta masura a doua oară într-un regim democratic pentru a centraliza luarea deciziilor, pentru a limita mișcările cetățenilor și pentru a evita consecințe economice dramatice.

Decizia era așteptată de cetățenii spanioli, această măsură oferind posibilitatea Guvernului de la Madrid să limiteze deplasarea și să ia decizii extraordinare pentru a face față crizei coronavirusului.

Surse guvernamentale au declarat pentru presa spaniola ca „aproape sigur” premierul Pedro Sánchez va anunța această decizie într-o conferinta de presă. Alte surse oficiale precizează că măsura a fost adoptată deja și că afectează toată Spania, scrieelmundo.es.

Aceasta procedura împuternicește Executivul să ia o serie de decizii extreme pentru combaterea crizei și să adopte următoarele masuri: limitarea circulației persoanelor sau a vehiculelor sauchiar stoparea totală a deplasărilor la ore și in locuri specifice; practicarea derechiziționăritemporare de bunuri și impunerea de prestații personale obligatorii; interventia și ocuparea temporara decatre autoritati a unităților industriale, a fabricilor, atelierelor, fermelor sau spațiilor de orice natură, cu excepția caselor private; limitarea sau raționalizarea serviciilor sau a alimentelor de bază; interzicerea deplasarii in centrele comerciale, a baruri, magazine, etc.și emiterea comenzilornecesare pentru a asigura funcționarea piețelor, a serviciilor și a centrelor de producție.

Spqniolii se asteapta acum catoate restaurantele, barurile și magazinele din regiunea Madrid să fie nevoite să se închidă. El Mundo a scris că barurile, restaurantele și magazinele se vor lua astfel de decizii, în timp ce El Independiente a precizat că acest lucru nu se va aplica in cazul supermarketurilor și farmaciilor. Radiodifuzorul TVE a raportat la randul sau aceste decizii, spunând că oprirea va începe sâmbătă.

Starea de alarmă este inclusă în articolul 116 din ConstituțiaSpaniei și este cea mai ușoară dintre cele trei masuri care pot fi aplicate în situații de urgență. Următoarele sunt situațiile de urgență și de asediu. Se aplică inițial pe o perioadă de 15 zile, care poate fi prelungită de Congresul Deputaților. Până acum, aceasta a fost aplicată o singură dată in timpul regimului democratic, de José Luis Rodríguez Zapatero în 2010, în timpul crizei de control al traficului aerian.

Odată cu declararea stării de alarmă, Guvernul are deja modalitatea constituțională de a suspenda alegerile regionale din Țara Bascilor și Galiția, programată pentru 5 aprilie.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`