Președintele Traian Băsescu a fost suspendat, vineri, din funcție, în urma ședinței Parlamentului care a fost convocată pentru a vota solicitarea USL. Inițiativa actualei Puteri a trecut cu 258 voturi „pentru” și 114 voturi „împotrivă”.
Pentru ca președintele să fie suspendat, USL avea nevoie de 216 voturi în Parlament.
Vezi AICI cum a decurs ședința din Parlament, în urma căreia Băsescu a fost suspendat
Traian Băsescu a susținut două discursuri în Plenul Parlamentului, în timpul cărora a respins toate acuzațiile formulate de USL, arătând că justiția a început să funcționeze în timpul mandatului său și că actuala Putere dorește doar să-și salveze penalii.
Șeful statului a mai arătat că nu este un dictator, așa cum a fost numit de USL, întrebând ce fel de dictator acordă funcția de premier Opoziției. Acesta a încheiat spunând că are conștiința împăcată și că și-a făcut datoria față de țară.
AICI poți să vezi primul discurs al președintelui în Parlament.
Al doilea discurs al lui Băsescu la tribuna Parlamentului poate fi văzut AICI.
Următorul pas pentru suspendarea lui Traian Băsescu este organizarea referendumului în rândul populației cu drept de vot, inițiativa având nevoie de 50%+1 dintre voturile valabil exprimate, data pe care va avea loc referendumul fiind 29 iulie.
Cât timp preşedintele va fi suspendat, prerogativele sale îi revin liderului Senatului, Crin Antonescu. Atribuţiile acestuia vor fi însă limitate. Astfel, preşedintele interimar nu se poate adresa Parlamentului şi nu poate dizolva legislativul.
În cazul în care Băsescu va fi demis în urma referendumului, în maxim trei luni vor fi organizate alegeri pentru desemnarea unui nou şef al statului.