Preşedintele Traian Băsescu se adresează ACUM plenului reunit al Parlamentului, în cadrul şedinţei extraordinare care a fost convocată pentru votul privind suspendarea sa din funcţie. Şeful statului a luat cuvântul după ce la tribună a vorbit Eugen Nicolăescu.
La începutul discursului, preşedintele Traian Băsescu a declarat că actuala Putere dorește să pună mâna pe toate instituțiile statului, inclusiv pe cele din justiție, pentru a-și salva toți membrii acuzați penal sau închiși.
„Vă asigur că ori nu aveți o evaluare corectă asupra a ceea ce faceți, ori o aveți și nu vă pasă pentru că este mai important să puneți mâna pe toate pârghiile puterii. Pe justiție, să vă salvați toți penalii, am înțeles că urmează Voiculescu„, a spus Băsescu.
Citeşte AICI discursul INTEGRAL susţinut de Traian Băsescu la şedinţa de suspendare
Acesta a mai spus că cel mai probabil USL nu cunoaște consecințele propriilor acțiuni, ori dacă le cunoaște există foarte multă indiferență. Șeful statului a arătat că mai important decât scopul politic al USL, detronarea sa, este stabilitatea și reputația României, lucruri grav afectate în acest moment.
„În avizul CCR, judecătorii nu constată nicio abatere a președintelui care să justifice suspendarea cum este prezentată în articolul 95 din Constituție. În 2007, atunci când Guvernul liberal era în parteneriat cu PSD-ul din Parlament ați recurs la suspendare, acum vă aflați iar la guvernare și prima ocupație a fost suspendarea președintelui. Sunt lucruri mai importante decât scopurile politice, cum ar fi stabilitatea și reputația țării. Ceea ce faceți de două săptămâni reprezintă o puternică zdruncinare a statului de drept spre a-l pune la dispoziția USL„, a spus Băsescu.
Seful statului a adaugat ca, vizavi de acuzatiile ce i se aduc in privinta influentarii justitiei, doreste sa vada macar un judecator sau un procuror care sa afirme asta. Acesta a precizat ca nu a procedat ca senatorul Catalin Voicu, acuzat de coruptie, acesta din urma votand pentru suspendarea presedintelui.
„Poate multi dintre dumneavoastra aveti rude cunostinte judecatori sau procurori. Daca ati gasi macar un singur procuror, judecator sau ofiter de politie cu care sa fi vorbit direct sau sa-i fi transmis mesaje indirecte, cum facea domnul senator Voicu, care azi va vota pentru suspendare, imi voi asuma raspunderea mesajelor dumneavoastra. Daca nu, incetati sa dezinformati„, a aratat Basescu.
Basescu a replicat si asupra acuzatiilor cum ca ar fi refuzat dialogul cu partidele, spunand ca USL a raspuns la putine invitatii, de multe ori raspunsurile fiind violente si per total neplacute.
„Imi reprosati ca am refuzat dialogul cu partidele. Sa ne amintim ca au fost putine invitatiile carora USL le-a raspuns. De cele mai multe ori, raspunsurile erau violente, neplacute, si a fost o buna perioada in care dialogul cu USL practic nu a fost posibil datorita refuzului de a raspunde la invitatiile presedintelui„, a incheiat Traian Basescu.
Conform legii fundamentale, şeful statului poate fi suspendat cu votul majoritaţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi.
Dacă acest lucru se va întâmpla, în maxim 30 de zile va fi organizat un referendum pentru demiterea președintelui. Acesta a mai trecut prin această situaţie în 2007, însă a fost revalidat în funcţie de către alegători cu aproape 80% din voturi.
Cât timp preşedintele va fi suspendat, prerogativele sale îi revin liderului Senatului, Crin Antonescu. Atribuţiile acestuia vor fi însă limitate. Astfel, preşedintele interimar nu se poate adresa Parlamentului şi nu poate dizolva legislativul.
În cazul în care Băsescu va fi demis în urma referendumului, în maxim trei luni vor fi organizate alegeri pentru desemnarea unui nou şef al statului.
Vezi AICI mai multe detalii despre ședința pentru suspendarea lui Traian Băsescu.