CCR a decis: OUG pe alegerile anticipate este neconstituțională

CCR a decis: OUG pe alegerile anticipate este neconstituțională
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ordonanța de urgență pe alegerile anticipate a fost declarată neconstituțională. Cu alte cuvinte, judecătorii de la Curtea Constituțională a soluționat sesizarea în favoarea PSD.

”În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate formulată de Avocatul Poporului şi a constatat că Ordonanța de urgență a Guvernului nr.26/2020 privind modificarea şi completarea unor acte normative în materia alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor, precum şi unele măsuri pentru buna organizare şi desfăşurare a alegerilor parlamentare anticipate este neconstituțională, în ansamblul său”, se arată într-un comuniact de presă al Curții Constituționale.

Avocatul Poporului a sesizat CCR pe 21 februarie, în legătură cu OUG privind alegerile anticipate, considerând că modalitatea de desfășurare a scrutinului pentru Parlament nu poate fi reglementată printr-o ordonanță de urgență și că, în domeniul electoral, competența Guvernului este aceea de organizare a alegerilor și de reglementare normativă a măsurilor care se impun în acest sens și, în niciun caz, de stabilire efectivă a sistemului electoral național care este un drept suveran al Parlamentului.

”Avocatul Poporuluiatrage atenția, între altele, că modalitatea de organizare a alegerilor pentru Parlamentul României nu poate fi legiferată pe calea ordonanței de urgență, fiind împotriva întregii arhitecturi constituționale (voinței Constituantei) ca modalitatea de alegere a organului «reprezentativ suprem al poporului român» să fie dată Guvernului prin delegare”, se arată în comunicatul de presă transmis de Avocatul Poprului la finalul lunii februarie.

Printre prevederile cuprinse în Ordonanța de Urgență în cauză se află reducerea de la 90 la 50 de zile a perioadei în care puteau fi organizate alegerile anticipate din momentul dizolvării Parlamentului. Printre prevederi se număra și aceea că, la alegerile parlamentare, românii pot vota la orice secție din țară sau din străinătate. De asemenea, OUG prevede dublarea numărului senatorilor și deputaților din diaspora, precum și faptul că cetățenii români din afara țării își pot exercita dreptul la vot pe parcursul a trei zile, așa cum s-a întâmplat și la alegerile prezidențiale de la finalul anului trecut.

OUG fusese respinsa în Senat, cu voturile aleșilor de la PSD, ALDE, UDMR și PMP.

Aceasta este ultima ordonanță dată de Guvernul Orban, înainte de a fi demis prin moțiune de cenzură.

În acest context, nu se mai poate vorbi despre organizarea alegerilor anticipate pentru că OUG nu-și mai poate produce efectele. Așadar, rămâne ca alegerile parlamentare să se desfășoare la termen.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`