CORONAVIRUS | Proiect de HG: Statul decontează 300 de lei pe zi pentru fiecare om în carantină

CORONAVIRUS | Proiect de HG: Statul decontează 300 de lei pe zi pentru fiecare om în carantină

În contextul evoluției coronavirusului în România, Ministerul Sănătății va fi suplimentat cu 42 de milioane de lei pentru asigurarea transferurilor către bugetele locale pentru decontarea cheltuielilor pe perioada carantinei.

Mai precis, într-un proiect de HG pus în dezbatere publica de minister se arată că statul va deconta 4.200 lei pentru două săptămâni de carantină.

Ministerul de resort a stabilit suma luând în calcul un scenariu în care 10.000 de oameni vor fi carantinaţi din cauza virusului chinezesc.

Criteriile minime pe care trebuie să le îndeplinească spațiile de carantină sunt: accesul în incintă să fie controlat; să fie prevăzute cu căi de acces pietonal şi pentru autovehicule; să fie dotate cu facilităţi adaptate persoanelor cu handicap fizic locomotor; să fie asigurate condiţii pentru ventilaţie; să asigure acces la apă, hrană și produse de igienă personală, spălătorie; să asigure o suprafaţă utilă de minimum 10 metri pătraţi per cameră, cu grup sanitar şi duş propriu; să aibă acces la internet; să asigure spaţiu de depozitare a bagajelor ale persoanelor carantinate; să asigure procedurile de management adecvat al deșeurilor periculoase, scrie economica.net.

Totodată, în spațiile pentru carantină trebuie să se asigure hrana, apă, tratamentele necesare persoanelor cu afecțiuni medicale preexistente, servicii de curaţenie, lenjerie şi prosoape, îmbrăcăminte corespunzătoare, protecţia bagajelor oamenilor carantinaţi, mijloace de comunicare necesare, dacă este posibil într-o limbă pe care aceşti oameni o înţeleg.

Astfel, din cei 300 lei alocat pentru un om, 70 de lei vor fi alocați pentru hrană, apă şi paharele de unică folosinţă, cu pijamalele şi papucii de unică folosinţă, iar 230 de lei vor fi alocați pentru cazare, care includ curăţenie, servicii de spălătorie, produse de igienă personală, aşternuturi, prosoape, protecţia bagajelor persoanelor carantinate.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`