Turcia vrea mai mulţi bani de la Uniunea Europeană pentru găzduirea migranţilor, pe lângă miliardele primite până acum. Ce condiţii i s-au pus (FOTO, VIDEO)

Preşedintele turc, Tayyip Erdogan, va cere Uniunii Europene şi NATO suport financiar, politic şi militar adiţional, însă doar dacă nu va mai încuraja trecerea migranţilor în Grecia, aratăReuters.

„Evenimentele de la graniţa turco-elenăindică,în mod evident, exercitarea unei presiuni de natură politică asupra Uniunii Europene. Găsirea unei soluţii pentru rezolvarea acestei situații va necesita ridicarea presiunii puse pe graniță”, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, înainte de întâlnirea cu preşedintele turc, Tayyip Erdogan, de luni.

Pe 28 februarie, Turcia a anunţat că va permite trecerea în Uniunea Europeană a migranţilor găzduiţi pe teritoriul său. Cel mai probabil motiv din spatele deciziei lui Recep Erdoğan fiind de a forța Uniunea Europene să pună presiune pe Federaţia Rusă cu privire la situaţia din provincia siriană Idlib.

„O precondiţie pentru ajutor adiţional din partea UE ar trebui să fie oprirea încurajării trecerilor ilegale de graniţăşi îndepărtarea oamenilor de la graniţă (cea turco-elenă- n.r.), a declarat Manfred Weber, liderul Popularilor Europeni (PPE).

Turciaeste interesată în a-şi menţine influenţa din Idlib şi nu îşi doreşte nici ca numărul de migranţi sirieni de pe teritoriul său să crească şi mai mult. Ori, acesta este un foarte posibil scenariu ţinând cont că trupele lui Bashar al-Assad continuă să înainteze în provincia Idlib, iar numărul de refugiaţi care fug din calea armatei siriene a ajuns deja la un milion de oameni. Asta în condiţiile în careTurciagăzduieşte deja în jur de patru milioane de refugiaţi.

Trupele siriene beneficiază şi de susţinerea Rusiei şi este greu de crezut că armata turcă îşi va putea menţine la nesfârşit poziţiile defensive asumate în jurul oraşului Idlib. Iar fără protecţia armatei turce, provincia Idlib va fi în cele din urmă recuceritădeBashar al-Assad. Când acest lucru se va întâmpla, este de aşteptat să crească şi numărul de sirieni care încearcă să fugă înTurcia.

Turciaavea o înţelegere cu Rusia privitoare la provincia Idlib. Înţelegerea fiind făcută în toamna anului 2019. Însă Moscova nu pare interesată în a mai respecta acel acord, susţinând activ regimul lui Bashar al-Assad. Din punctul de vedere al Moscovei, menţinerea influenței sale din Siria este mai importantă decât acordul făcut cu preşedintele turc Recep Erdoğan. Pe fond, Rusia are relaţii strânse cu Siria încă de pe vremea lui Hafez al-Assad (tatăl lui Bashar al-Assad), iar aceste relaţii reprezintă atât o modalitate pentru Rusia de a pune presiune peTurcia(adică exact ce se şi întâmpla), dar este şi o modalitate de a rămâne relevantă în Orientul Mijlociu.

Foto: Migranți care așteaptă să intre înGreciape la un punct de graniță din Edirne,Turcia(sursă foto: hepta.ro)

  • Ce înţelegere există deja între Uniunea Europeană șiTurciacu privire la migranţi

Europa a mai fost lovită de un val de imigraţie şi în 2015, atunci când sute de mii de migrant din Orientul Mijlociu şi Africa au intrat în Europa, chiar la invitaţia unor state europene (precum Germania). Coincidenţă sau nu, în anii ce au urmat, a crescut substanţial numărul de atacuri teroriste din Europa –un fenonem cu privire la care mai mulţi experţi atrăseseră atenţia încă de dinainte ca migranţilor să li se extindă invitaţia de a veni în Europa.

În martie 2016, însă, ruta de migraţie viaTurciaa fost închisă ca urmare aunei înţelegeri între Uniunea Europeană şi Turciacare prevede acordarea unui ajutor financiar anual deşase miliarde de euro, trimişi în două tranșe cătreTurciaaceasta din urmă a precizat că cele șase miliarde nu sunt suficiente.

Vineri, Comisia Europeană a confirmat că acordul UE-Turciacu privire la migranţi încă se aflăîn vigoare.

„Autorităţile turce au confirmat oficial că nu există nicio schimbare oficială de politică. Din punctul nostru de vedere (…) acesta înţelegere încă se afla în vigoare şi ne aşteptam caTurciasă-şi respecte obligaţiile”, a decarat Peter Stano, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Tot vineri, şi Ministrul de Externe turc a confirmat că, într-adevăr, nu a avut loc o schimbare de politica la nivelul Turciei.

„În calitate de tara-gaza al celui mai mare număr de refugiaţi, nu există nicio schimbare în politica Turciei cu privire la refugiaţi şi solicitanţii de azil”, preciza Ministerul de Externe turc.

Cu toate acestea, retorica turcă şi acţiunile ei nu par să coincidă.

Foto: Locurile dinTurciaîn care sunt ţinut migranţii (sursăfoto: Comisia Europeană)

Momentul în care un grup de migranți se apropie de granița turco-elenă

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)