Oficial: Școlile se închid în perioada 11 – 22 martie / Ministrul Educației: Nu putem lua măsuri în ceea ce privește afterschool-urile (VIDEO)

Oficial: Școlile se închid în perioada 11 - 22 martie / Ministrul Educației: Nu putem lua măsuri în ceea ce privește afterschool-urile (VIDEO)
Sursă foto: Facebook / Guvernul României

UPDATE: Ludovic Orban a anunțat, la finalul ședințeiComitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, că școlile vor fi închise în perioada 11 – 22 martie.Vor fi închise toate instituțiile de învățământ preuniversitar, atât de stat, cât și cele private: grădinițe, școli, licee, postliceale, a precizat Monica Anisie, ministrul Educației. În schimb; „afterschool-urile nu fac parte din categoria unităților de învățământ preuniversitar, nu putem lua noi măsura suspendării acestora”.

„Guvernul, instituțiile implicate, conducătorii de instituții sunt mobilizați, urmărim toate desfățurările, încercăm să luăm cele mai bune măsuri.

Am luat decizia suspendării cursurilor în școli în perioada 11-22 martie, cu posibilitatea de prelungire.

Este o măsură cu caracter preventiv. La baza acestei decizii au stat mai multe considerații. Primul argument e legat de o creșterea riscului de a ajunge în țară persoane venite din zone cu o largă răspândire a epidemiei. Avem informații despre foarte mulți cetățeni români care, atunci când au aflat despre închiderea Lombardiei, au plecat spre România. Considerăm că e unr isc crescut și amd iscutat de întărirea măsurilor la graniță.

Decizia e luată pentru o perioadă de 8 zile. Vrem să și vedem evoluția numărului de diagnostice și nu numai. Grija noastră e de a-i feri pe copii de orice risc de contaminare”, a declarat premierul interimar.

Orban a mai precizat că au decis întărirea controlului la frontieră pe transportul rutier și feroviar.

„Am mai luat decizii privind anumite mecanisme pentru a limita răspândirea – creșterea capacității de diagnosticare, creșterea numărului medicilor, anchete epidemiologice, situația stocurilor de materiale și echipamente. Îndemn la calm, la un comportament rațional și la responsabilitate individuală”, a mai afirmat acesta.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

ȘTIRE INITIALĂ: Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență analizează varianta ca toate școlile să fie închise vreme de o săptămână, începând de meircuri, 11 martie, susțin surse B1.RO.

Ședința CNSSU încă se află în desfășurare.

Anterior, premierul interimar Ludovic Orban declarase că aceasta este o decizie ce trebuie cântărită atent: „Trebuie să discutăm despre propunerea privind activitatea școlară. Este o decizie pe care am analizat-o și trebuie să o cântărim. Și eu cred că, dacă există cel mai mic risc, va trebuie să suspendăm activitatea la nivelul învățământului preuniversitar. Trebuie să discutăm condițiile, perioada, ce măsuri aferente luăm. Trebuie să stabilim de când poate intra în vigoare o astfel de măsură”.

Întrebat despre eventuala închidere a școlilor din cauza coronavirusului, Orban a precizat: „Măsura lipsește elevii de posibilitatea de a primi toate informațiile. Este o măsură care trebuie pregătită. Ce fac copiii care nu se duc la școală? Există bunici peste tot care pot sta cu ei?”.

Olimpiadele şcolare judeţene şi regionale, precum şi competiţiile sportive au fost deja suspendate până la o dată care va fi comunicată ulterior. Toate inspectoratele şcolare au obligaţia să monitorizeze elevii şi profesorii izolaţi la domiciliu şi să raporteze zilnic Ministerului Educaţiei şi Cercetării.

Grupul de suport tehnico-științific, condus de Raed Arafat, a propus închiderea școlilor și grădinițelor începând de marți, 10 martie, până pe 21 martie, precum și declararea stării de alertă.

Autoritățile precizează că cele 10 persoane purtătoare ale virusului COVID-19 (coronavirus) și internate în spitale de boli infecțioase din București, Timișoara, Cluj-Napoca, Constanța și Craiova au o starea generală de sănătate bună, iar pacienții în vârstă și care au boli cronice sunt monitorizați cu atenție.

De asemenea, se precizează că, pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 27 de persoane, iar alte 11.198 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală, „scăderea față de ultima statistică fiind datorată ieșirii din izolare a unui număr însemnat de persoane ca urmare a împlinirii a 14 zile de la luarea acestei măsuri”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie