CORONAVIRUS. Persoanele în vârstă, tot mai expuse la epidemie dacă se decide închiderea școlilor

CORONAVIRUS. Persoanele în vârstă, tot mai expuse la epidemie dacă se decide închiderea școlilor
Foto: pixabay.com

Închiderea școlilor ar putea obliga părinții să apeleze la rudele mai în vârstă pentru îngrijirea copiiilor, expunându-i pe aceștia la infecție. Se așteaptă ca bunicii să fie cei care vor prelua această sarcină în cazul în care școlile se închid ca urmare a epidemiei de coronavirus, dar acest lucru ar putea spori riscul, deja foarte mare, ca numărul persoanelor în vârstă infectate să sporească, pentru că acestea sunt cele mai vulnerabile.

Rata de deces cauzată de coronavirus este semnificativ mai mare în rândul persoanelor în vârstă, în general, și în rândul celor cu afecțiuni adesea asociate cu înaintearea în vârstă, precum bolile cardiovasculare, diabet, probleme respiratorii și hipertensiune.

Există un prag de vârstă sub care infecțiile cu noul coronavirus sunt rare, și anume sub vârsta 35 de ani. Mortalitatea crește în schimb pentru persoanele cuprins ecu vârsta între 40 și 80 de ani.

Categoria de vârstă între 70-80 de ani a înregistrat 8% dintre decese, în timp ce în rândul bătrânilor cu vârsta mai mare de 80 de ani, mortaliatatea a fost de 15%.

Totodată, riscul de infecție este mai mare pentru pacienții diagnosticați anterior cu diverse comorbidițăți din sfera bolilor cardiovasculare, diabetului sau BPOC. Ratele de deces în funcție de condiția asociată au fost următoarele: 7,3% pentru diabet; 6,3% pentru BPOC; 6% pentru HTA; 5,6% pentru cancer; 0,5% pentru alte afecțiuni cardiovasculare.

Legislația în majoritatea statelor europene nu prevăd concedii speciale plătite părinților pentru situația în care copiii se îmbolnăvesc.

În Marea Britanie de exemplu, părinții au dreptul să își aloce „o perioadă rezonabilă de timp liberă” pentru îngrijirea copiiilor într-o situație de urgență, dar nu vor fi plătiți pentru timpul petrecut acasă. Prin urmare se așteaptă ca aceștia să se întoarcă după o perioadă scurtă de timp la serviciu, scrie theguardian.com.

Guvernul din Marea Britanie este în alertă după ce mai mulți părinți au precizat în comentariile publicate pe rețelele de socilalizare că iau în calcul să își lase copiii în grija persoanelor vârstnice: „Eu, soțul și sora mea lucrăm în „servicii de urgență”. Mama este deseori un plan de rezervă pentru îngrijirea copilului în astfel de cazuri limită, dar în prezent suferă chimioterapie, așa că nu voi avea în vedere trimiterea copiilor acolo. Majoritatea prietenilor mei au și locuri de muncă „esențiale”, este unul dintre comentariile publicat pe rețelele de socializare.

În majoritatea statelor europene care se confruntă cu o explozie a cazurilor de coronavirus, într-un interval foarte scurt, s-a optat pentru suspendarea cursurilor. Inclusiv în România, în contextul în care numărul persoanelor infectate a ajuns la 15 s-a adus în discuție această opțiune.

Autoritățile române au anunțat duminică măsuri restrictive fără precedent după Revoluție, în încercarea de a evita răspândirea noului coronavirus. Astfel, au fost stabilită și o procedură de suspendare a cursurilor în unitățile de învățământ, în cazul apariției cazurilor de COVID-19 în respectivele unități.

Monica Anisie, ministrul interimar al educației, a detaliat la Digi24 cine și în ce condiții ia decizia de suspendare a cursurilor.

„Dacă există un caz confirmat, Inspectoratul Școlar Județean, împreună cu DSP, poate să ia decizia suspendarii cursurilor sau chiar închiderea clasei sau școlii, depinde de gravitatea cazului”, a spus Monica Anisie.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`