Ședința de plen pentru votul privind învestitura guvernului Cîțu va avea loc pe 12 martie, nu pe data de 9, afirmă surse politice. Motivul este acela că, atât PNL, cât și PSD, vor să aștepte decizia Curții Constituționale legată de sesizarea făcută de Avocatul Poporului, pe tema Ordonanței de Urgență privind anticipatele.
Concret, actul normativ contestat de Renate Weber a redus termenul pentru stabilirea calendaristică a alegerilor anticipate de la 90 de zile din momentul dizolvării Parlamentului, la 50 de zile, astfel încât scrutinul să poată fi organizat cel târziu în luna iunie. Practic, dacă OUG va fi declarată neconstituțională de către CCR, reducerea numărului de zile va fi anulată, iar nu ar putea avea loc mai devreme de sfârșitul lunii iulie.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Avocatul Poporului, instituție condusă de Renate Weber, a sesizat, în 21 februarie, CCR, în privința Ordonanței de Urgență prin care este reglementat modul de organizare a alegerilor anticipate.
„Avocatul Poporului atrageatenția, între altele, că modalitatea de organizare a alegerilor pentru Parlamentul României nu poate fi legiferată pe calea ordonanței de urgență, fiind împotriva întregii arhitecturi constituționale (voinței Constituantei) ca modalitatea de alegere a organului «reprezentativ suprem al poporului român» să fie dată Guvernului prin delegare”, arăta un comunicat de presă.
Printre prevederile cuprinse în acest OUG se maiaflă aceea că, la alegerile parlamentare, românii pot vota la orice secție din țară sau din străinătate. De asemenea, OUG prevede dublarea numărului senatorilor și deputaților din diaspora, precum și faptul că cetățenii români din afara țării își pot exercita dreptul la vot pe parcursul a trei zile, așa cum s-a întâmplat și la alegerile prezidențiale de la finalul anului trecut.
Actul normativ a fost adoptatde Guvernul Orban chiar în seara premergătoare moțiunii de cenzură, prin care Parlamentul României îi retrăgea încrederea.