În România, numărul posesorilor de carduri, dar şi a plăţilor s-a dublat în anul 2019, relatează Capital.ro, potrivit datelor statistice ale BNR.
În 2019, numărul plăţilor cu cardul, în România a ajuns la 22 de milioane, în luna decembrie. Numărul s-a mărit semnificativ, comparativ cu 11 milioane cât a fost în decembrie 2015, relatează sursa citată mai sus. În acest context, există câteva recomandări, de care toţi românii trebuie să ţină cont atunci când plătesc cu un card.
Potrivit Capital.ro, acestea sunt lucrurile pe care NU trebuie să le faci niciodată când vrei să efectuezi o plată la POS:
Pentru plăţile în străinătate, fie retrageri de numerar sau plăţi la comerciant, se recomandă întotdeauna să alegi plata în moneda locală. Chiar dacă există posibilitatea să plăteşti în lei în ţara respectivă, este recomandat să eviţi acest tip de tranzaţie. Plata în lei poate implica costuri suplimentare, în funcţie de locul în care te afli.
Păstrează cardul în portofel în acelaşi loc. Nu schimba compartimentele din portofel sau din poşetă atunci când depozitezi cardul.
Memorează codul PIN şi nu lua niciodată cu tine foi sau bilete pe care acesta să fie notat. În cazul în care îl pierzi, sau este furat, informează imediat banca.
Nu oferi niciodată cardul tău unei alte persoane, nici măcr membrilor familiei. Informaţiile inscripţionate pe faţa şi spatele cardului sunt necesare mai ales pentru tranzacţiile online. Evită să intre cineva în posesia informaţiilor de pe cardul personal.
Nu accepta ajutor din partea persoanelor neautorizate atunci când ai probleme la un ATM.
Nu scoate niciodată cash cu cardul de credit de la ATM. Dacă totuşi este necesar, foloseşte ATM-ul băncii tale.
Cere la fiecare lună un extras de cont. Verifică dacă îţi cunoşti tranzacţiile şi dacă există plăţi suspecte pe numele tău.