Alimentele din comerț conțin aditivi alimentari, iar cei mai întâlniți sunt sarea, zahărul și dioxidul de sulf. Aceste substanțe sunt utilizate pentru a îmbunătăți siguranța, prospețimea, gustul, textura sau aspectul alimentelor.
Aditivii sunt necesari pentru ca alimentele procesate să rămână în siguranță și în bune condiții pe parcursul călătoriei de la locurile în care sunt produse în timpul transportului către depozite și magazine și, în final, către consumatori. Sunt obținuți din plante, animale, minerale sau pot fi sintetici, informează reprezentanții InfoCons.
Cel mai banal exemplu, un aliment consumat zilnic, în grabă, este sanvișul. Reprezentanții InfoCons au realizat un calcul cu privire la câte E-uri poți regăsi într-un sandviș.
De exemplu, un sandviș cu pâine, margarină, și pate, conține nici mai mult nici mai puțin de 22 de E-uri:
1 E120: carmin
2 E1404: amidon de porumb,
3 E160a: Beta-caroten
4 E202: sorbat de potasiu,
5 E250: nitrit de sodiu
6 E300: acid ascorbic
7 E301: Ascorbat de sodiu
8 E316: izoascorbat de sodiu9 E322: lecitina
10 E330: acid citric
11 E412: guma guar
12 E415: guma xantan
13 E452: polifosfati
14 E471: esteri ai mono și digliceride ai acizilor grasi,
15 E472c: esterii glicerolici ai acidului citric
16 E472e: emulgatori mono si digliceride ai acizilor grasi,
17 E475: poliglicerol acizi grasie,
18 E476: Poliricinoleat de poliglicerol
19 E621: glutamat monosodic
Total:22
În aceste condiții, consumatorii sunt îndrumați să se informeze înainte de achiziționa și consuma astfel de produse, fiind de preferat alternativele cât mai proaspete de alimentație.