În timp ce Bucureștiul e sufocat de poluare, calitatea aerului din China crește vertiginos. Măsurile anti-coronavirus au paralizat producția industrială chineză

În timp ce Bucureștiul e sufocat de poluare, calitatea aerului din China crește vertiginos. Măsurile anti-coronavirus au paralizat producția industrială chineză

Bucureștiul a fost traversat, duminică noapte, de un nivel record al poluării. În tot acest timp, într-o altă parte a Globului, calitatea aerului este alimentată, surprinzător sau nu, de amploarea epidemiei de coronavirus. Este cazul Chinei, unde poluarea s-a redus cu până la un sfert, pe fondul politicilor de carantină generate de eforturile pentru combaterea Covid-19.

Așadar, rețeaua națională și rețele independente de monitorizare a calității aerului din România au înregistrat depășiri record ale poluării. Datele arată depășiri cu 900% – 1.000% ale nivelului maxim admis de PM 2,5 (un praf foarte fin amestecat cu diverse substanțe). Pentru PM10 (particule mari de praf), s-au înregistrat depășiri de aproape 800%. (Detalii AICI)

Costel Alexe, ministrul interimar al Mediului, a explicat că nivelul record de poluare înregistrat în Capitală, duminică noapte și luni dimineață, este rezultatul unui cumul de factori, printre care „arderile necontrolate din București și județul Ilfov” sau eventuale activități industriale. (Detalii AICI)

Concomitent cu situația din România, epidemia de coronavirus Covid-19 și carantina impusă de autorităţi au dus la scăderea drastică a producţiei industriale a Chinei, la diminuarea cererii de electricitate şi pe cale de consecinţă la scăderea poluării, arată datele centralizate de Carbon Brief.

Practic, activitatea industrială chineză a scăzut între 15-40% (în funcţie de sectorul economic), China poluând cu aproximativ 110,2 milioane de tone de dioxid de carbon mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Procentual, scăderea de la un an la altul este de 25%. În februarie 2019, China emana în atmosfera aproximativ 440,9 milioane de tone de dioxid de carbon.

De precizat că 110,2 milioane de CO2 este echivalentul a 6% din toate emisiile de la nivel global.

Datele analizate de „Carbon Brief” mai indică și faptul că cele mai importante rafinării de petrol chineze lucrează la cel mai scăzut nivel din 2015 încoace din cauza cererii reduse.

Și centralele electrice pe bază de cărbune (printre cele mai poluante) au raportat cea mai scăzută activitate din ultimii patru ani din cauza activităţii industriale diminuate. Un exemplu concret în acest sens îl constau oţelăriile, care au avut parte de cea mai redusă producţie din ultimii cinci ani.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:26 - Serviciul de Ambulanță Vaslui va plăti daune morale. A hărțuit psihologic un medic
23:11 - Ludovic Orban, după ce Nicușor Dan a semnat pentru candidatura sa la prezidențiale: „Spre deosebire de alții, eu nu vreau să manipulez opinia publică. Nicușor Dan va decide cu cine votează și dacă va comunica public” (FOTO)
22:59 - Secretul siluetei Innei. Alimentul la care a renunșat artista
22:54 - Plafonarea prețurilor la energie ar putea continua și după martie 2025. Negocierile între Guvern și Comisia Europeană continuă
22:37 - Furie în SUA după ce Trump a râs pe seama a 109 militari americani răniți într-un atac iranian: „Ce, i-a durut capul?” (VIDEO)
22:32 - Țara care le oferă oamenilor 15.000 de euro dacă locuiesc se mută în ea. Care sunt condițiile
22:05 - Reacția unui influencer din Serbia, după ce a gustat faimoșii mici de la Obor: „Asta e cu adevărat o experiență românească…”
21:55 - Tinerii pleacă tot mai târziu din casa părinților. Care este motivul
21:46 - Simona Spătaru (USR), despre Nicolae Ciucă: E un candidat care nu pare a fi niciodată implicat. O să asigure același fel de mandat pe care l-a exercitat și Iohannis, destul de șters, lipsit de viziune, de ideile proprii (VIDEO)
21:32 - Cristina Trăilă: Cred că Nicolae Ciucă este președintele de care are nevoie România. Peste 1,6 milioane de semnături strânse pentru susținerea candidaturii sale reprezintă un semnal clar în acest sens (VIDEO)