Moment istoric pentru Războiul din Afganistan: Statele Unite şi talibanii au semnat acordul de pace. Semnificaţia actului şi obligaţiile părţilor semnatare (VIDEO)

Moment istoric pentru Războiul din Afganistan: Statele Unite şi talibanii au semnat acordul de pace. Semnificaţia actului şi obligaţiile părţilor semnatare (VIDEO)
Sursă foto: Facebook & Hepta.ro

Statele Unite a semnat, sâmbătă, în Qatar, acordul de pace cu talibanii, un act care ar putea pune capăt efectiv Războiului din Afganistan, al doilea cel mai lung conflict militar al Statelor Unite, arată Reuters.

„Acesta este un moment plin de speeranta, însă este doar la început. Drumul care ne stă în faţă nu va fi uşor. Înfăptuirea unei păci de durată în Afganistan va necesita răbdare şi compromis din partea tuturor părţilor implicate”, a declarat Secretarul pe Apărare american, Mark Esper.

Conform prevederilor acordului, trupele străine vor trebui să se retragă în totalitate în termen de 14 luni, însă doar dacă talibanii respectă prevederile acordului. În următoarele 135 de zile, Statele Unite vor trebui să-şi reducă numărul de trupe de la 13.000 până la maximum 8.600. În plus, vor trebui reduse şi trupele aliaţilor Statelor Unite. NATO a anunţat deja că-şi va reduce prezent, de la 16.000 de soldaţi, până la 12.000.

Foarte important, actualul guvern de la Kabul nu a luat parte la negocierile din Statele Unite şi talibani pe motiv că partea talibana îl considera „păpuşa americanilor”. Cu toate acestea, mai mult ca sigur că situaţia regimului de la Kabul a fost unul dintre subiectele discutate detalibanişi Statele Unite. De altfel, guvernul de la Kabul s-a declarat dispus să negocieze cu talibanii şi să încheie un acord de încetare a focului. În plus, şi-a arătat susţinerea pentru acordul de pace semnat între talibani şi Statele Unite, chiar dacă nu a luat parte la negocierea lui.

Semnarea acordului nu reprezintă, însă, încheierea definitivă a conflictului din Afganistan, ci este doar un pas în această direcţie. Pe fond, acordul de pace semnat sâmbătă ar putea deveni doar o foaie de hârtie în situaţia în care, de exemplu, partea talibană îşi reia atacurile la adresa forţelor NATO şi SUA sau în situaţia în care își va continua tentativele de destabilizare a guvernului de la Kabul. Același lucru se va întâmpla și dacă talibanii vor mai găzdui elemente teroriste, precum cele ale grupării al-Qaida.Faptul că NATO şi SUA îşi retrag trupele gradual indică, în primul rând, o lipsă de încredere în faptul că talibanii își vor respecta partea lor de întelegere, iar în al doilea rând, indica faptul că se doreşte menţinere măcar parţială a sistemului politic creat de Statele Unite în ultimii 17 ani.

Anterior semnării lui, pentru a nu pune pericol semnarea acordului liderii tlibani le-au ordonat luptătorilor săi „să se abţină de la a efectua vreun atac”.

„Astăzi, tuturor luptătorilor talibani li se ordonă să se abţină de la orice fel de atac…în numele fericirii naţiunii. Cel mai important lucru este spernata noastră ca SUA îşi vor respecta promisiunile din timpul negocierilor şi din acordul de pace”, a precizat purtători de cuvânt al talibanilor, Zabiullah Mujahid.

Tot el a caracterizat drept „iritante şi provocante” survolările aeriene ale aparatelor de zbor de pe deasupra teritoriului taliban.

În momentul de faţă, înAfganistanse mai află undeva între 12.000 şi 13.000 de militari americani. În timpul campaniei prezidenţiale din 2016, însă, Donald Trump a promis retragerea trupelor americane dinAfganistan.

Oricum, chiar şi după retragere, Statele Unite vor putea desfăşura rapid trupe înAfganistan, în situaţia în care acest lucru va fi necesar. Asta datorită numărului mare de soldaţi împrăştiaţi în mai multe ţări aliate din Orientul Mijlociu.

  • Irak– 6.000de soldați
  • Kuweit– 13.000 de soldați
  • Qatar– 13.000 de soldați
  • Bahrain– 7.000 de soldați
  • Emiratele Arabe Unite– 5.000 de soldați
  • Iordania– 3.000 de soldați
  • Arabia Saudită– 3.000 de soldați
  • Oman– 606 de soldați

Total:50.606 de soldați

Foto: Vehcile blindate americane din Kuwait (sursă foto: Facebook / Department of Defence)

De au durat atât de mult negocierile dinAfganistan

De partea americană, pentru a se evita experienţa Războiului din Vietnam, orice retragere dinAfganistantrebuiafăcută într-un mod ordonat, adică lăsând în urma regimul pseudo-democratic instalat la Kabul în anii 2000′. Acest obiectiv este menit să salveze ce a mai rămas din imaginea de legimitate creată în anii 2000′ şi utilizată pentru justificarea invazieiAfganistanului. La data invaziei, scopurile declarate ale invaziei fiind înlăturareatalibanilor şi distrugerea grupării Al-Qaida.

Talibanii au fost înlăturaţi, însă nu au fost distruşi. Nici gruparea Al Qaida nu a fost distrusă, chiar dacă puterea ei a fost drastic diminuată, iar imaginea ei simbolică (în speţă Osama Bin-Laden) a fost eliminată. Iar distrugerea celor două grupări nu poate fi dusă până la capăt din cauza modului în care acestea operează, în speţă prin utilizarea tacticilor de gherilă, loializarea unor populaţii locale (pe cale paşnică sau forţată) şi prin radicalizarea unor segmente ale populaţiei– care la rândul ei va servi drept sursă de soldaţi.

Momentul in care delegația talibanilor a ajuns la locul semnării acordului de pace

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:26 - Ilie Bolojan: Fără Ordonanța „trenuleț” intram în incapacitate de plată. Mai ales anul trecut am angajat cheltuieli mai mari decât ne-am permis ca țară (VIDEO)
23:59 - Bolojan: Cred că Antonescu e candidatul comun al coaliției și că aceste lucruri se vor clarifica și la PSD / Dacă nu se stabilește rapid un calendar electoral, probabilitatea să se țină alegerile înainte de Paște e foarte scăzută (VIDEO)
23:39 - Nicușor Dan spune că a comandat un sondaj: La intenția de vot, primul e Călin Georgescu – peste 40%
23:25 - Călin Georgescu se autointitulează „președintele ales al României” și dă dispoziții instituțiilor: Parlamentul să anuleze mandatul dictatorial al lui Iohannis, Parchetul să cerceteze fraudarea alegerilor de către PSD, PNL, Iohannis și CCR
23:05 - Vasile Dîncu (PSD): Crin Antonescu a fost un candidat de rezervă. Nu știm dacă mai este potrivit
22:44 - Marcel Ciolacu, prima reacție după ce Crin Antonescu și-a suspendat candidatura la prezidențiale
22:26 - Bolojan: Săptămâna care vine cred că e o perioadă potrivită să se stabilească acest calendar al prezidențialelor. Validarea candidaturii lui Crin Antonescu e corectă, toți liderii partidelor din coaliție ne-am asumat-o (VIDEO)
22:11 - Crin Antonescu: „Nu m-am retras, nu am abandonat, e o decizie pe care o aștept a acestor partide. Pe mine, așa cum s-a întâmplat întotdeauna, puteți conta” (VIDEO)
21:52 - Crin Antonescu, reacție „cu simpatie” la declarațiile lui Nicușor Dan: „A luat apărarea partidelor. M-am gândit: uite ce candidat bun ar fi fost pentru ei!” (VIDEO)
21:33 - Crin Antonescu: „Nu tremură inima în mine că voi fi sau nu candidat. Pentru asta, inima mea e de piatră” / Despre Călin Georgescu: „Asemenea bazaconii, grozăvii nu am mai văzut” (VIDEO)