Incertitudini privind transmiterea coronavirusului în România. Ce declara Adrian Streinu-Cercel despre riscul ca italianul diagnosticat să fi fost contagios: „Este foarte mic”

Incertitudini privind transmiterea coronavirusului în România. Ce declara Adrian Streinu-Cercel despre riscul ca italianul diagnosticat să fi fost contagios: Este foarte mic
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Autorităție române au confirmat miercuri seara primul caz de infecție cu coronavirus în România la o persoană din județul Gorj, care a intrat în contact cu italianul din Rimini depistat pozitiv cu Covid-19, după o călătorie în țara noastră.

Asta deși în urmă cu câteva zile managerul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș”, Adrian Streinu-Cercel, dădea asigurări că riscul ca italianul diagnosticat cu coronavirus să fi fost contagios în perioada în care s-a aflat în România este foarte mic. Acesta a invocat faptul că boala s-a manifestat în cazul italianului la două zile după ce a plecat din țară.

„Riscul de a transmite pe teritoriul României este foarte mic pentru că, fiind în perioada de incubație. Știm cu toții că această perioadă este de până la 14 zile. S-a aflat, într-adevăr pe teritoriul României în perioada de incubație, dar fără să aibă potențial de transmitere. Debutul bolii a avut loc la 48 de ore după ce a ajuns pe teritoriul Italiei, ca atare riscul să fi fost contagios pe teritoriul României este foarte mic”, a declarat Streinu-Cercel, potrivit Digi24.ro.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a confirmat marți că italianul de 71 de ani, bolnav de coronavirus, a avut mai multe întâlniri de afaceri în Craiova, în perioada 18 – 22 februarie.

Bărbatul testat pozitiv cu Covid-19 miercuri seară ar locui în Dobrana și ar avea 25 de ani, potrivit primarului comunei Prigoria, de care aparține satul.

Bărbatul lucra la o firmă a italianului în vârstă de 71 de ani, ce a fost diagnosticat cu coronavirus la Rimini după o călătorie în România, în timpul căreia și-a vizita soacra din Gorj și a desfășurat mai multe întâlniri de afaceri.

În plus, românul, testat pozitiv pentru coronavirus între timp, ar fi participat recent la o petrecere în sat, mai spune primarul Iuliana Iliescu.

Pe lângă bărbatul de 71 de ani, încă un italian a fost confirmat cu coronavirus, după ce a vizitat România. E vorba despre un cetățean din localitatea Morciano di Romagna din regiunea Marche, în vârstă de 51 de ani, care l-ar fi însoțit în călătoria din România (județul Gorj) pe italianul din Rimini depistat pozitiv marți.

Cei doi ar fi venit împreună în țara noastră, iar la întoarcere s-au prezentat la spital cu simptome de coronavirus. Testele au confirmat suspiciunile, iar aceștia se află internați într-un spital din Rimini.

Informația a fost confirmată pe Facebook de primarul din Morciano di Romagna, Giorgio Ciotti.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`