Care sunt simptomele coronavirusului ‘COVID-19’ şi cum poate fi el prevenit. Recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) și ale Ministerului Sănătății

Sursă foto: hepta.ro

Miercuri seara, a fost depistat primul caz de infectare din România cu coronavirusul ‘COVID-19’, prin urmare este cazul unei recapitulări a recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) și a Ministerului Sănătății cu privire la mijloacele de prevenire a infectării cu ‘COVID-19’ şi la simptome.

  • Care sunt simptomele coronaviruslui „COVID-19”

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), cele mai întâlnite simptome ale infectării cu virusul sunt febră, senzaţia de oboseală şi tusea seacă. În unele cazuri, însă, pot fi întâlnite dureri, înfundare nasului, curgerea nasului, senzaţia de gât uscat şi diaree. Iniţial, aceste simptome se pot manifesta uşor într-o primă fază, şi se pot manifesta pe rând. În unele cazuri nu se manifestă niciun simptom, iar persoanele infectate nu se simt rău.

Conform OMS, doar 1 din 6 cazuri devin serios bolnavi şi dezvolta probleme de respiraţie. Cei mai expuşi unui astfel de scenariu sunt persoanele în vârstă care au hipertensiune, probleme cardiace sau diabet. Conform cifrelor oficiale, aproximativ 2% din cei infectaţi au murit.

  • Cât de lungă este perioada de incubaţie

Perioada de incubaţie se referă la intervalul de timp dintre momentul infectării şi cel al prezentării primelor simptome. Conform estimărilor actuale, perioada de incubaţie este de 1-14 zile (în funcţie de persoană), însă cel mai frecvent a fost de cinci zile. Din informaţiile actuale nu există riscul contaminării cu „COVID-19” de la animalele de companie.

  • Cât timp rezistă coronavirusul „COVID-19” pe suprafeţele solide

Nu se ştie cu certitudine perioadă, însă din informaţiile apreliminare indică faptul că virisul poate supravieţui pe suprafeţe solide de la câteva ore, la câteva zile. Contează foarte mult condiţiile: adică tipul suprafeţei, temperatura locului şi gradul de umiditate. În situaţia în care suspectaţi că o suprafaţă că ar putea fi contaminată, o puteţi dezinfecta pentru a ucide virusul. De asemenea, curăţaţi-vă mâinile cu substanţe pe vază de alcool şi frecatile cu apă şi săpun. Evitaţi contactul cu ochii, gura sau nasul.

  • Poate fi tratat coronavirusul „COVID-19” cu antibiotice

„COVID-19” NU POATE fi tratat cu antibiotice întrucât acestea funcţionează doar în cazul infecţiilor bacteriene. „COVID-19” este un virus, prin urmare antibioticele nu funcţionează. Acestea pot fi folosite DOAR că o modalitate de prevenire a „COVID-19”.

Pentru accesarea paginii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) cu privire la simptome puteţi intra AICI.

Foto: Metrou din Italia (sursă foto: hpeta.ro)

  • Cum poate fi prevenităinfectarea cucoronavirusul „COVID-19”

Zece elemente comportamentale care trebuiesc urmate, potrivit Ministerului Sănătății:

  1. Spălați-vă mâinile de multe ori;
  2. Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute;
  3. Nu vă atingeți ochii , nasul si gura cu mâinile;
  4. Acoperiți-vă gura și nasul daca stranutați sau tușiți;
  5. Nu luați medicamente antivirale si nici antibiotice decât în cazul în care va prescrie medicul;
  6. Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool;
  7. Utilizați masca de protecție doar în cazul in care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave;
  8. Produsele ”MADE in CHINA” sau pachetele primite din China nu sunt periculoase;
  9. Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele in carantina din Europa de cel puțin 14 zile;
  10. Animalele de companie nu transmit coronavirus.

1.Spălați-vă mâinile de multe ori

Spălarea și dezinfectarea mâinilor sunt acțiuni decisive pentru a preveni infecția. Mâinile se spală cu apă și săpun cel putin 20 de secunde. Daca nu exista apă și săpun, puteți folosi un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool de 60%.

Spălarea mâinilor elimina virusul.

2.Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute

Mențineți distanța de cel puțin 1 metru între dumneavoastră și alte persoane, în special când acestea tușesc, strănută sau au febră, deoarece picăturile de salivă pot transmite virusul de la o distanță apropiată.

3.Nu vă atingeți ochii , nasul și gura cu mâinile

Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie, dar poate intra în corp prin ochi, nas și gură, astfel eviați atingerea dacă nu v-ați spălat bine mâinile.

Mâinile intră in contact cu suprafețele contaminate de virus răspândidu-se in tot corpul .

4.Acoperiți-vă gura și nasul dacă strănutați sau tușiți

Dacă aveți infecție respiratoare acută, evitați apropierea de alte persoane, tușiți cu gura acoperită sau într-un șervețel de preferat de unică folosință, purtați mască de protecție si spălați măinile. Dacă in momentul în care tușiți vă acoperiți gura cu mâinile ,puteți contamina obiecte sau persoane cu care veniți în contact.

5.Nu luați medicamente antivirale și nici antibiotice decât în cazul în care vă prescrie medicul

Momentan, nu există cercetări științifice care evidentiază ca folosirea medicamentelor antivirale, pot preveni infectarea cu noul coronavirus (Covid-19). Antibioticele funcționeaza doar impotriva bacteriilor nu împotriva virusului.

Covid-19 este un virus, deci nu se utilizează antibiotic ca și metodă de prevenire sau tratament, decât în cazul în care se constată și o infecție bacteriană.

6.Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool

Dezinfectanții chimici ce pot ucide noul coronavirus (Covid-19), sunt dezinfectanți ce conțin, clor, înnălbitori, solvent, etanol de 75%, acid paracetic si cloroform. Medicul și farmacistul dumneavoastră vor ști ce să recomande.

7.Utilizați mască de protecție doar în cazul în care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave

Organizația Mondială a Sănătății, recomandă folosirea măștii de protecție doar în cazul în care suspectați că ați fost contaminat cu noul coronavirus, și prezentați simptome de tuse, strănut, sau în cazul in care acordați asistență unei persoane care este suspectă de a fi infectată cu noul coronavirus. (O calatorie recenta în China sau zonele in carantina din Europa, cu simptome respiratorii).

UTILIZAREA MĂȘTII DE PROTECȚIE – ajută și limitează răspândirea virusului dar trebuie să fie folosită împreună cu celelalte măsuri de igienă printre care spălarea mâinilor pentru cel puțin 20 de secunde. Nu este necesar a se folosi măști de protecție suprapuse una peste alta.

8.Produsele MADE in CHINA sau pachetele primite din China nu sunt periculoase

Organizația Mondial a Sănătății a declarat că persoanele care primesc pachete din China nu se supun nici unui risc de a se contamina cu noul coronavirus, deoarece acesta nu trăieste mult timp pe suprafețe . Până în prezent nu există nici o dovadă că produsele/obiectele produse în China pot transmite noul coronavirus (Covid-19).

9.Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele in carantina din Europa de cel puțin 14 zile

Perioada de incubație a noului coronavirus, este cuprins intre 1 și 14 zile. Daca v-ați întors dintr-o călătorie din China sau zonele in carantina din Europa de mai puțin de 14 zile sau ați intrat în contact cu persoane care s-au întors din China sau zonele in carantina din Europa de mai puțin 14 zile și aveți febră, tușiți, prezentați dificultate respiratorie, dureri musculare și stări de oboseală, sunați la 112 pentru a primi informații necesare. Purtați mască de protecție dacă intrați în contact cu alte persoane, folosiți servețele de unică folosință și spală bine mâinile.

10. Animalele de companie nu transmit coronavirus

În acest moment nu există dovezi că animalele de companie, câini și pisici pot fi infectate de virus. În orice caz, trebuie să ne spălăm tot timpul mâinile cu apă și săpun după ce intrăm în contact cu animalele de companie.

Pentru accesarea paginii Ministerului Sănătăţii cu privire la măsurile de prevenţie puteţi intra AICI.

Dezinfectarea unui birou din China. Potrivit rapoartelor, China ar folosi şi clor (toxi și pentru om) pentru dezinfectarea suprafeţelor solide, substanţă care ar ucide „COVID-19” într-un minut

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`