Arafat: Nu avem nicio persoană pozitivă cu coronavirus. Și dacă va fi un caz, nu înseamnă că suntem în epidemie (VIDEO)

Arafat: Nu avem nicio persoană pozitivă cu coronavirus. Și dacă va fi un caz, nu înseamnă că suntem în epidemie (VIDEO)
Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a anunțat că niciuna dintre cele 13 persoane din Gorj testate nu au coronavirus. Mai sunt în lucru testele a 19 persoane din Gorj, care nu au fost contacți direcți.Nu avem nicio persoană pozitivă cu coronavirus, a insistat Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul de Interne.

În acest moment sunt 69 de persoane în carantină și peste 4.000 izolate la domiciliu. De asemenea, sunt 4.000 de locuri identificate în județe pentru cei care sunt în carantină.

Tătaru a mai declarat că a fost emis un ordin de de carantină: „Toate persoanele care vin din zone închise, vasul de croazieră, Wuhan, cele 11 regiuni din Italia, sunt puse în carantină instituționalizată. Se vor face teste la diferență de 24 de ore, care trebuie să fie negative. Persoane care sunt asimptomatice care vin din restul zonelor din Italia vor sta 14 zile la domiciliu. Vom beneficia ei și familiile lor de concediu medical. Comitetele județene de urgență vor administra aceste centre de carantină. Pentru cei izolați voluntar la domiciliu legătura se va ține cu medicul de familie și DSP. Toate testele realizate până azi, inclusiv cele de la Buzău și Alba Iulia, sunt negative”.Supravegherea se face prin DSP și medicul de familie.

Marți a fost emisă o dispoziție DSU către prefecți, astfel încât Comitetele pentru situații de urgență să stabilească rolul fiecărei instituții componente. Fiecare județ își creează mecanismele, a mai precizat acesta.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

„Nu avem nicio persoană pozitivă cu coronavirus.Azi au fost 10 oferte pentru scannere, sunt în negociere, până la finalul zilei vom ști în cât timp vor fi livrate. Mâine vor fi deschideri de licitații pentru echipamente de protecție. Toată activitatea de achiziții e în desfășurare. Și dacă va fi un caz pozitiv, nu înseamnă că suntem în epidemie. Nu e cazul să se inducă panică. A fost un cetățean bolnav de coronavirus, dar persoanele care au intrat în contact direct nu sunt bolnave”, apunctat secretarul de stat din MAI, Raed Arafat.

Acestaa mai precizat că România nu este singura țară care se confruntă cu lipsa măștilor de protecție: „Lipsa măștilor din farmacii este un lucru care se întâmplă în toată Europa, nu suntem singura țară. Știm că unii au ascuns măștile ca să le vândă la suprapreț. Acest lucru se va face când se va ajunge la o panică a populației. Vom lua măsuri și în acest sens”.

Raed Arafat a mai afirmat că statul dispune de fondurile necesare: „Am reușit recent cu Banca Mondială să semnăm un acord pentru crearea unui mecanism sub Ministerul Finanțelor, cu o sumă de 400 milioane de euro, alocați situațiilor de urgență sau dezastrelor. Avem fonduri la dispoziție”.

Șeful DSU a lansat și un apel către populație să își ia informațiile privind coronavirusul din surse verificate.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`