Cum îşi controlează şi intimidează China proprii cetăţeni pentru a opri scurgerea de imagini şi informaţii despre coronavirus pe platformele de socializare

Cum îşi controlează şi intimidează China proprii cetăţeni pentru a opri scurgerea de imagini şi informaţii despre coronavirus pe platformele de socializare
Sursă foto: hepta.ro

Regimul comunist chinez cauta persoanele care pun pe reţelele de socializare postari critice la adresa modului în care Partidul Comunist Chinez gestionează problema coronaviruslui, relatează VICE.

Potrivit publicaţiei, campania de reprimare a început, însă, să vizeze chiar şi postările mai puţin critice. În plus, angajaţilor din sistemul de sănătate li s-a cerut să nu vorbească de coronavirus în pe chat-uri.

Un prim-exemplu în acest sens oferit de Vice este al lui Jiang Ming, care a pus o postare în care făcea referire la „tirania regimului”. La câteva zile după aceea, a primit un telefon din partea Ministerului Securităţii de Stat în care i se cerea să se prezinte la sediu. Bărbatul a refuzat, pe motiv că nu există o citaţie în acest sens.

La alte câteva zile, acasă la bărbat au venit mai mulţi agenţi care i-au prezentat un screenshot cu postarea lui şi l-au acuzat că, prin conţinut, „a atacat Partidul Comunist. În cele din urmă, i-au percheziţionat telefonul, pe care au găsit un cont de Twitter, bărbatul fiind luat la interogare. El a fost forţat să semneze o „mărturisire” prin care îşi şi luă angajamentul să nu-şi mai reia „ameninţările” şi în viitor.

Un alt caz este cel al lui Joshua Left, un chinez din Wuhan, care la mijlocul lunii ianuarie s-a dus în vacanţă, în California. La scurt timp de la mediatizarea primelor cazuri de „COVID-19” acesta a postat mai multe mesaje pe „WeChat” în care prezenta informaţii despre virus.

„După aceea lucrurile au început să devină ciudate”, a declarat el.

Bărbatul a primit un avertisment de la adminstratorii WeChat, după care a fost contactat de patru prieteni, toţi cerându-i locaţia exactă în care se afla (hotelul, numărul camerei şi numărul de telefon utilizat în Statele Unite).

Ulterior, a primit un avertisment pe telefon care îl informă de faptul că cineva din Shanghai a încercat să se logheze pe contul lui de WeChat. În cele din urmă, aceiaşi patru prieteni au început să-l roage să se întoarcă în Wuhan cât mai repede posibil.

Regimul de la Beijing s-a confruntat cu prima criză majoră de pe social media, legată de coronavirus, imediat după moartea medicului Li Wenliang – primul care a vorbit public de „COVID-19”. Atunci, pe reţelele de socializare, inclusiv pe „Weibo” (versiunea chineză a Twitter-ului), au apărut mai multe mesaje în care se cerea „libertate de exprimare”. La scurt timp după aceea, autorităţile comuniste au şters cea mai mare parte a acelor mesaje.

O posibilă campanie de represiune este vizibilă şi pe Twitter. Astfel, dacă în primele săptămâni ale crizei pe Twitter erau postate aproape zilinic imagini din China, numărul lor a scăzut dramatic în a doua săptămână a lunii februarie.

  • Cum pot fi postate înregistrări din China, pe Twitter, în ciuda cenzurii

Chinezii de rând nu au acces la Twitter, această platformă fiind blocată în China. În schimb, regimul comunist a creat „Weibo”, care se doreşte a fi un înlocuitor al Twitter-ului, dar care estei şi puternic cenzurat. O altă variantă este „WeChat”, de asemenea puternic cenzurata.

Utilizatorii pot, însă, să posteze pe Twitter dacă utilieaza o aşa numita „reţea privată virtuală” (VPN), care poate fi creată cu ajutorul unor softuri concepute în acest scop. În ultimul timp, reigmul comunist a început să distrugă şi aceste reţele.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
16:28 - Un adolescent de 17 ani din Covasna a înjunghiat un bărbat de 33 de ani. Victima a fost transportată la spital
16:21 - Decizia surprinzătoare luată Mircea Lucescu cu doar câteva ore înainte de meciul România-Kosovo. La ce jucători a renunțat
16:10 - Surse: Scenariile de lucru în Ministerul Finanțelor pentru creșterea taxelor din 2025 – impozit pe venit de 20%, TVA de 21% sau impozit progresiv
16:02 - Felix Cozma (PSD) despre o guvernare cu PNL-ul, după alegeri: „Am rămas constanți în gândire și dorim o guvernare alături de ei” (VIDEO)
15:59 - Teodora Desagă: Singura variantă ca dreapta să guverneze în România din 2025 este ca reprezentanții Forța Dreptei să intre în Parlament. Ludovic Orban, singurul candidat liberal care nu a trădat votul anti-PSD (VIDEO)
15:42 - Silviu Coșa: Sondajele s-au transformat într-un instrument de manipulare. PNL a avut un scor politic în zona 30% în primăvară și la acesta ne raportăm în toate acțiunile noastre (VIDEO)
15:25 - Diana Buzoianu: Avem partea de PSD și sateliți ai PSD – AUR, Geoană, PNL – și avem un om și un partid care nu s-au legat sub nicio formă de PSD până acum, Elena Lasconi și USR (VIDEO)
15:03 - Ciucă se detașează tot mai clar în plutonul dreptei. Noul sondajul CIRA confirmă finala prezidențială între candidații PSD și PNL
14:59 - Relația dintre Silviu Prigoană și Mihai Bendeac. Ce făceau în fiecare seară
14:57 - Elena Lasconi, scrisoare deschisă către Karl Nehammer, publicată în Die Presse: I-am cerut cancelarului Austriei sprijinul pentru o decizie finală privind intrarea în Schengen