CSM cere Avocatului Poporului să sesizeze CCR în cazul OUG ce modifică aspecte ce ţin de legile justiţiei

CSM cere Avocatului Poporului să sesizeze CCR în cazul OUG ce modifică aspecte ce ţin de legile justiţiei

CSM cere Avocatului Poporului să sesizeze CCR cu privire la OUG 23/2020, prin care Guvernul Orban a schimbat statutul magistraților.

Este vorba despre Ordonanța care modifică și completează acte normatice cu impact asupra achizițiilor publice, publicată în Monitorul Oficial la data de 12.02.2020.

„Având în vedere faptul că prin O.U.G nr. 23/2020 pentru modificarea și completarea unor acte normative cu impact asupra achizițiilor publice, publicată în Monitorul Oficial la data de 12.02.2020, a fost adoptată o soluție normativă ce vizează reglementarea unei abateri disciplinare în cazul judecătorilor care soluționează litigii în materia achizițiilor publice, Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a adresatAvocatului Poporului solicitarea de a aprecia asupra necesității exercitării prerogativei de sesizare a Curții Constituționale cu excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. IV pct. 26 din O.U.G nr. 23/2020”, se arată în cererea CSM.

Secția pentru judecători a CSM este de părere că Guvernul României și-a arogat o competență de legiferare cu încălcarea voinței majoritare exprimată ca urmare a referendumului din anul 2019, confirmată de Curtea Constituțională.

Totodată ,“Secția apreciază că soluția normativă în discuție este în conflict cu dispozițiile constituționale care consacră independența judecătorilor, urmând ca aceștia să răspundă disciplinar pentru nerespectarea „dispozițiilor cuprinse de lege privind soluțiile ori măsurile ce pot fi dispuse”, eliminând posibilitatea ca judecătorul să interpreteze normele de drept aplicabile în considerarea situației dintr-o speță concretă”, se mai arată în comunet.

Solicitarea înaintată Avocatului Poporului poate fi citită integralaici.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`