Ciolacu: Parlamentarii PSD nu vor fi în plen la votul de învestitură a Guvernului Orban II (VIDEO)

Ciolacu: Parlamentarii PSD nu vor fi în plen la votul de învestitură a Guvernului Orban II (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Marcel Ciolacu, președintele interimar al PSD, a declarat, la finalul ședinței CEx, că parlamentarii PSD nu vor fi prezenți luni, în plenul Parlamentului, la ședința în care e programat votul de învestitură a Guvernului Orban II.

„Luni vom fi prezenți cu toții la grupurile parlamentare și nu vom participa la votul de învestire. Așteptăm răspunsul CCR dacă e constituțională” numirea lui Orban, după ce acesta a fost demis prin moțiunea de cenzură, a afirmat Ciolacu, la finalul ședinței Comitetului Executiv național al PSD.

Astfel, există șanse ca în ședința plenului din 24 februarie să nu se întrunească cvorumul pentru ca votul pe învestitură să fie dat. Consecința ar fi tergiversarea calendarului pentru declanșarea alegerilor anticipate.

Întrebat dacă boicotul va fi menținut și la următoarea ședință în care va fi programat votul, Ciolacu a răspuns: „În acest moment, atât eu, cât și președintele Senatului am respectat regulamentul. Așteptăm o decizie a CCR privind conflictul de natură constituținală, dacă poate fi desemnat același premier care e și interimar și demis, apoi vom lua o decizie. Am spus că vom avea o discuție și cu restul partidelor cu privire la ce trebuie modificat la OUG privind anticipatele sau dacă trebuie respinsă”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Votul de învestire a Guvernului Orban II va avea loc pe 24 februarie, în plenul reunit al Parlamentului. Fix în aceeași zi a fost fixat la Curtea Constituțională primul termen de discutare a sesizării lui Marcel Ciolacu și Titus Corlățean privind desemnarea lui Ludovic Orban drept premier, de către președintele Klaus Iohannis, la scurt timp după ce acesta a fost demis prin moțiune de cenzură.

Președinții Parlamentului arată, în sesizarea trimisă Curții Constituționale privind desemnarea lui Ludovic Orban din nou ca premier, că șeful statului își exercită discreționar și abuziv atribuțiile, astfel că este invocat un conflict juridic de natură constituțională între președintele Klaus Iohannis și Parlament.

În cererea către CCR, Ciolacu invocă un conflict juridic de natură constituțională între președintele Iohannis, care are atribuția de a desemna un candidat pentru funcția de prim-ministru, și Parlament, care are atribuția de a da votul de încredere asupra programului și întregii liste a Guvernului și de a retrage încrederea Guvernului prin adoptarea unei moțiuni de cenzură.

Klaus Iohannis a trecut, în răspunsul trimis la CCR, definiția din DEX pentru verbul „a bloca” pentru a arăta că liderii PSD nu au înțeles ce înseamnă un „blocaj instituțional” în momentul în care au făcut sesizarea.

„Potrivit Dicționarului Explicativ al Limbii Române prin „a bloca” se înțelege „a nu mai funcționa sau a face să nu mai funcționeze”. Or, prin emiterea decretului de desemnare a unui candidat la funcția de prim-ministru, Parlamentul României nu este împiedicat în exercitarea vreuneia dintre atribuțiile sale, ci dimpotrivă, ca efect al acestei desemnări, se deschide procedura învestirii Guvernului, în cadrul căreia poate fi exercitat dreptul exclusiv al senatorilor și deputaților de a decide asupra acordării încrederii viitorului Guvern”, a arătat Klaus Iohannis, în adresa trimisă către Curtea Constituțională.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`