Reprezentanții navei de croazieră Westerdam încearcă să-i găsească pe cei peste o mie de pasageri, printre care se aflau și 17 români, în condițiile în care aceștia s-au împrăștiat după debarcarea în Cambogia, dar între timp o persoană a fost depistată pozitiv cu coronavirus, potrivit AFP.
Proprietara navei Westerdam, Holland American, lucrează în strânsă coordonare cu diverse guverne, dar și cu mai multe organisme naționale și transnaționale, precum Organizaţia Mondială a Sănătăţii, astfel încât să localizeze persoanele ce ar fi putut intra în contact cu turista infectată.
Nava Westerdam avea 1.455 de pasageri la bord și a primit dreptul de a acosta în portul Sihanoukville din Cambogia, după ce a fost refuzată de mai multe state din regiune. Printre oamenii de la bord se numărau și 17 români, 9 pasageri şi 8 membri ai echipajului.
În orice caz, la câteva zile după acostare, peste 1.200 de pasageri au părăsit nava. Ei fuseseră supuși unei investigații medicale rapide.
Premierul cambogian Hun Sen i-a întâmpinat el însuşi pe primii pasageri debarcaţi, el ironizând ceea ce a numit „boala fricii” şi asigurând că la bord nu a fost identificat niciun caz de infectare cu noul coronavirus.
MAE anunța, vineri, că niciunul dintre cetățenii români de pe Westerdam nu a fost diagnosticat cu COVID-19, dar preciza că unul dintre ei a fost îmbarcat din capitala Cambodgiei, Pnom Penh, către România.
„Cu privire la situația cetățenilor români aflați la bordul navei de croazieră Westerdam care a acostat în Regatul Cambodgiei, Ministerul Afacerilor Externe precizează că, în conformitate cu datele obținute de către reprezentanții Ambasadei României la Hanoi (acreditată și pentru Cambodgia) de la autoritățile locale, toți pasagerii și membrii echipajului au fost supuși testelor medicale, acestea infirmând existența vreunui caz de infectare cu coronavirus.
La acest moment, pasagerii sunt transferați în capitala Cambodgiei, Pnom Penh, de unde vor fi îmbarcați pe diferite linii aeriene în vederea revenirii în țările de domiciliu, respectiv de reședință, costurile aferente transportului internațional urmând a fi suportate de către proprietarul vasului de croazieră. Până la acest moment, un cetățean român a fost îmbarcat din Pnom Penh către România.
Conform informațiilor comunicate de autoritățile locale, membrii echipajului (inclusiv cei 8 cetățeni români) vor rămâne la bordul navei Westerdam.
Ambasada României la Hanoi menține legătura în permanență cu autoritățile competente implicate în gestionarea situației și va acorda asistență consulară, în limita competențelor legale, dacă situația o va impune”, se arată în comunicatul de presă al MAE.