Sugrumată de marii actori globali, UE rămâne prizoniera diviziunilor interne: Definirea unei poziții comune, o misiune aproape imposibilă pentru Comisia von der Leyen

Sugrumată de marii actori globali, UE rămâne prizoniera diviziunilor interne: Definirea unei poziții comune, o misiune aproape imposibilă pentru Comisia von der Leyen
foto: Hepta.ro / DPA Images / Philipp von Ditfurth

În timp ce lumea se schimbă de la o zi la alta în jurul ei, Europa este hotărâtă să se implice în afara frontierelor sale, scrie Politico, care subliniază că, totuși, adevăratele probleme rămân cele dintre granițele continentale.

Tot mai presată de marii actori ai lumii, SUA, China și Rusia, Europa a devenit paralizată de neînțelegeri interne și este incapabilă să pună pe masă o strategie geopolitcă coerentă sau, cel puțin, să vorbească pe o singură voce.

Problemele care scot în lumină acest aspect sunt variate. Că vorbim despre posibilitatea de a cumpăra tehnologie chinezească de ultimă generație sau despre tentativa de a reacționa în dosarul Libia, Europa nu numai că este sugrumată de competitorii străini, dar a căzut pradă diviziunilor interne.

Situația este riscantă din mai multe puncte de vedere. Pe de o parte, Europa ar putea fi neglijată pe scena globală și ar putea cădea în desuetudine, în timp ce, pe de altă parte, Rusia și China ar putea exploata neînțelegerile statelor europene, pentru a-și facilita promovarea propriilor interese.

Un caz foarte relevant a avut loc chiar în debutul acestui an, când SUA au realizat o „intervenție chirurgicală” în Irak, omorându-l printr-un atac cu dronă pe Qassem Soleimani, cel mai important general iranian. UE s-a chinuit vădit să-și aleagă o tabără, deși poate că opțiunile nici nu erau atât de variate.

A fost nevoie de trei zile pentru ca Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, să vină cu o primă declarație, spunând că Europa vorbește cu toate părțile implicate: „Europa are o resposnabilitate deosebită aici”.

Problema e că, pentru Comisia Von der Leyen, definirea unei poziții comune Europene se dovedește la fel de problematică precum a fost și pentru predecesorii săi.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`