Un al treilea cetățean din Sri Lanka vine să lucreze ca brutar în Ditrău: „Mi-au spus că românii sunt oameni buni şi să nu-mi fac griji, să vin aici, pentru că este o ţară frumoasă”

Un al treilea cetățean din Sri Lanka vine să lucreze ca brutar în Ditrău: „Mi-au spus că românii sunt oameni buni şi să nu-mi fac griji, să vin aici, pentru că este o ţară frumoasă”

Un al treilea cetățean din Sri Lanka s-a angajat în Ditrău, localitatea din județul Harghita, în care alte două persoane de aceeași etnie s-au lovit de tendințele xenofobe ale locuitorilor.

„Bună. Sunt Dayan Peries. Vin în România. Voi lucra acolo, sunt brutar. Vreau să muncesc mult şi să-mi fac anagajatorii fericiţi”, a afirmat brutarul venit din Sri Lanka, potrivit Observator TV.

Pentru Dayan Peries, România înseamnă, în primul rând, o viaţă mai bună. La 24 de ani, şi-a lăsat în urmă părinţii, fraţii şi iubita pentru a se angaja în cea mai ostilă localitate din România: Ditrău.

El are o experință de cinci ani ca patiser în Sri Lanka, unde câștiga doar 200 de dolari pe lună. În România, el va încasa un salariu de aproape trei ori mai mare şi va munci cot la cot cu Mahinda şi Piumal, cei doi brutari alungaţi de localnici, mutaţi între sate şi păziţi de poliţişti.

„Mi-au spus că românii sunt oameni buni şi să nu-mi fac griji, să vin aici, pentru că este o ţară frumoasă. Ei nu înţeleg care sunt problemele. Nu mi-e frică pentru că sunt prietenos, nu am venit aici să fac lucruri rele”, a mai spus bărbatul.

Acum câteva zile, Avocatul Poporului a constatat, în urma anchetei efectuate la Ditrău, că venirea în comunitate a celor doi sri-lankezi a acutizat temerile localnicilor față de străini, temeri apărute pe fondul lipsei de informare. Scandalul a izbucnit în contextul în care oricum exista un conflict între patronul brutăriei și mai mulți foști angajați. Iar preotul, prin atitudinea sa, a pus și mai mult paie pe foc.

Cei doi cetățeni sri-lankezi au fost angajați cu forme legale la respectiva fabrică de pâine.

„În localitatea Ditrău există un conflict local mai vechi de natură economică între societatea comercială AGM Eco Corporate SRL, pe de o parte, și câțiva foști angajați ai acesteia, pe de altă parte. Apariția celor doi cetățeni sri-lankezi a acutizat acest conflict și a condus la manifestări excesive și intolerante din partea mai mulor cetățeni.

Un rol însemnat l-au jucat si lipsa de informație, dar și temerile nefondate ale localnicilor referitoare la statutul cetățenilor străini angajați în cadrul agentului economic. Nu în ultimul rând, reținem conduita neadecvată a preotului capelan din comunitate care, de asemenea, a contribuit la aprofundarea conflictului. Trebuie menționat că situația de mai sus a fost posibilă și în contextul unor informații eronate și nefundamentate venite din surse mass-media”, transmite Avocatul Poporului.

Vehemența manifestărilor neadecvate a dobândit amplitudine în spațiul virtual, în condițiile în care mare parte din conflict s-a derulat prin intermediul Facebook.

Avocatul Poporului a remarcat faptul că, în timpul anchetei, „situația se calmase, comunitatea regreta ca s-a ajuns într-o situație nedorită, cei doi muncitori se simțeau în siguranță și continuau să vină la lucru”.

Reacția primarului din localitate a fost lăudată: „Reprezentanții instituției Avocatul Poporului au constatat că primarul localității a gestionat corespunzător situația și a depus toate diligențele în vederea evitării escaladării conflictului. Mai mult decât atât, în vederea preîntâmpinării unor astfel de situații pe viitor, primarul din localitate a inițiat un dialog cu cadre universitare de la Universitatea Babeș-Bolyai în vederea elaborării unor campanii de informare referitoare la prevenirea și combaterea fenomenelor sesizate”.

Avocatul Poporului a mai precizat că va continua să urmărească acest caz și a amintit că are în curs de elaborare un Raport special privind Discursul Instigator la Ură, care va aborda pune inclusiv pe chestiunea lipsei de reglementare a mediului online cu privire la manifestările instigatoare la ură.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:40 - Mesajul lui Călin Georgescu cu trei zile înainte de alegerile parlamentare: „Nu am niciun partid, nu simpatizez niciun partid”
20:34 - Donald Tusk, despre sprijinul acordat Ucrainei: „Cea mai eficientă protecţie a graniţelor poloneze şi europene este sprijinirea Ucrainei”
20:20 - Virgil Guran (PNL), despre o eventuală anulare a primului tur de alegeri: „Dacă se va lua o hotărâre de acest gen, o să vedem niște partide care nici nu există, nici n-au treabă, foarte, foarte mari. Vom avea o problemă ca să constituim un Guvern” (VIDEO)
20:16 - Cât costă să petreci sărbătorile de iarnă la hotelul lui Gheorghe Hagi. Ce surprize îi așteaptă pe turiști
20:06 - Ionuț Moșteanu (USR), despre o posibilă anulare a alegerilor: „Îi văd în stare de a face ceva care ar putea avea niște consecințe necalculate și nebănuite” (VIDEO)
19:39 - Cătălin Drulă, despre o eventuală anulare a primului tur de alegeri: „E extrem de periculoasă pentru democrație. Oricât nu ne plac ideile și unii dintre candidați, cred că trebuie să-i înfrângem la vot”
19:34 - Accident bizar în Capitală. După coliziune, pasagera a aruncat o geantă din mașină. Ce au descoperit polițiștii
19:29 - O nouă descoperire în medicina modernă. Oamenii de știință lucrează la un spray nazal care ar putea să oprească boala Alzheimer
19:29 - Vicepreședintele CNA, Valentin-Alexandru Jucan, solicită demisia ministrului Digitalizării, Bogdan Ivan: „A fost la sediul TikTok pentru a discuta despre pregătirea alegerilor prezidențiale și parlamentare”
19:09 - Ce suma ar trebui să aibă orice român în contul bancar. Motivul pentru care nu este bine să aveți mulți bani pe card