Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a desfășurat o vizită oficială la Washington, unde s-a întâlnit cu Mike Pence, vicepreședintele SUA.
„Vizita mea oficială la #Washington a debutat cu o întâlnire cu vicepreședintele SUA, Mike Pence. O excelentă oportunitate de a constata forța, vitalitatea și permanenta adaptare a NATO la un mediu internațional în plină transformare. O relație transatlantică #puternică și o contribuție #consistentă a aliaților europeni la securitatea noastră comună reprezintă garanția păcii și securității în spațiul #euroatlantic”, a scris Mircea Geoană, pe pagina sa de Facebook.
Declarația diplomatului român ar putea fi un semn că NATO și administrația Trump nu au renunțat la eforturile de a aduce contribuțiilefinanciare ale statelor aliate la un nivel simetric. La summitul de la Bruxelles din anul 2018, președintele SUA le reproșa omologilor săi din Alianță că multe dintre statele partenere, cum ar fi, spre exemplu, Germania, nu își îndeplinesc obligația asumată de a acorda 2% din PIB pentru bugetele naționale de Apărare, în timp ce americanii, deși au o economie mult mai mare, contribuie cu în jur de 3% din PIB.
Nu este și cazul României, care, în 2020, a ajuns la al patrulea an consecutiv în care își îndeplinește angajamentul de a acorda 2% din PIB pentru Apărare. Potrivit caleaeuropeana.ro, în iunie 2019, doar șapte aliați NATO respectau principiul de 2%: SUA (3,42%), Grecia (2,24%), Estonia (2,13%), Marea Britanie (2,13%), România (2,04%), Polonia (2,01%) și Lituania (2,01%).
Cifrele publicate cu privire la România arată o oarecare constanță ațării noastre în respectarea acestui principiu,însă atât în 2017, câtși în 2018, procentul de 2% din PIB alocat Apărării nu a fost cheltuit în întregime, România ratând cu puțin această țintă.