PSD vrea să atace la CCR desemnarea lui Orban pentru funcția de premier

PSD vrea să atace la CCR desemnarea lui Orban pentru funcția de premier
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

PSD vrea să atace la Curtea Constituțională desemnarea lui Ludovic Orban pentru funcția de premier, informează Digi24. Social-democrații consideră că președintele Klaus Iohannis ar fi trebuit să-l desemneze pe Remus Pricopie, propunerea de premier a lor și a Pro România, dat fiind că au demonstrat, prin trecerea moțiunii de cenzură, că dețin majoritatea în Parlament.

De cealaltă parte, mai mulți specialiști susțin că Iohannis nu este obligat de Constituție să-l numească pe Pricopie și, oricum, majoritatea închegată de PSD în Parlament pentru trecerea moțiunii a fost una de conjunctură.

Cum Guvernul Orban a fost demis, miercuri, printr-o moțiune de cenzură susținută de PSD, UDMR și Pro România, șeful statului a desfășurat, de-a lungul zilei de joi, consultări cu partidele parlamentare.

Joi seară, Iohannis a anunțat că îl nominalizează pe Ludovic Orban pentru funcția de premier, dar a precizat că prima sa opțiune rămâne declanșarea alegerilor anticipate: „PNL, prin Guvernul Ludovic Orban, a dorit să aducă îmbunătățiri legislației electorale cu privire la alegerile locale. A vrut să introducă, așa cum ar fi fost normal, alegerea primarilor în două tururi. PSD nu a dorit, a depus moțiune, a căzut Guvernul, astăzi avem consultări.

Soluția corectă în această situație, în care avem un guvern care dorește să miște lucrurile, opțiune confirmată de români la alegerile de anul trecut, este întoarcerea la electorat, este soluția care satisface nevoia de democrație în România. Mai simplu spus, întoarcerea la electorat înseamnă alegerile anticipate. Alegerile anticipate sunt prima mea opțiune. Am prezentat partidelor această opțiune”.

La consultări, PSD și Pro România au mers cu propunerea de premier în persoana lui Remus Pricopie, rectorul SNSPA.

„Am decis să mergem împreună cu o singură nominalizare la Cotroceni, în persoana lui Remus Pricopie, rectorul SNSPA, fost ministru în Guvernul Victor Ponta. Un ministru foarte bun, absolvent Fulbright, un pro-european și un pro-american convins”, afirma Marcel Ciolacu, într-o declarație de presă comună cu Victor Ponta.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`