Studiu: Există o şansă de 70% ca o recesiune să se declanşeze în Statele Unite în câteva luni. Care ar fi perioada exactă vizată de avertisment

Studiu: Există o şansă de 70% ca o recesiune să se declanşeze în Statele Unite în câteva luni. Care ar fi perioada exactă vizată de avertisment
Sursă foto: Hepta.ro & Pixabay

Exista o şansă de 70% ca o recesiune să se declanşeze în Statele Unite în următoarele şase luni, se aratăîntr-un studiu conceput de Massachusetts Institute of Technology (MIT) şi de „State Street Associate”, citat de CNBC.

Atunci când au conceput studiu, MIT şi „State Street Associate” au luat în calcul mai mulţi indicatori şi şi-au comparat concluziile cu date istorice ce începeau încă din 1916. Iar concluziile au arătat faptul că există o şansă de 70% ca o recesiune să aibă loc – în noiembrie 2019, şansele erau chiar mai mari, de 76%.

Între timp, în decembrie 2019, au apărut semne care dădeau de înţeles că economia americană continua să crească: rata achiziţionării de locuinţe ajunsese la cel mai mare nivel din 2006 încoace, iar economia americană a crescut cu 2,3% anual. În plus, la începutul acestui an, Statele Unite şi China au semnat aşa-numita „FazăÎntâi” din negocierile comerciale dintre cele două, menite să pună capăt războiului comercial.

Pe de altă parte, nu ar fi prima dată când o recesiune ar avea loc la scurt timp după atingerea vârfului unei perioade de expansiune economică. De altfel, de câteva luni, au apărut tot mai multe semne ce indică încheierea unui ciclu economic şi o posibilă intrare într-o nouă recesiune similară celei din 2008-2009.

Pe 3 octombrie guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, atrăsese atenţia că România se îndreaptă către recesiune din cauza dependenţei capacităţilor de producţie de piaţa germană.

„Sunt semnale că ne ducem în această direcție, în special datorită faptului că sunt multe capacități de producție dependente de piața germană. Componentele auto de exemplu, dacă le scad exporturile bineînțeles că vom avea de suferit. Până și cutiile de viteză produse undeva prin Transilvania, probabil că nu o să mai meargă la fel de bine”, a precizat Mugur Isărescu.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`