China, suspectată că ascunde numărul real de spitale aflate în construcție pentru tratarea coronavirusului şi că ar raporta date incomplete cu privire la rata de infectare (FOTO, VIDEO)

Sursă foto: hepta.ro

Deşi a încercat mediatizarea construirii în timp record a celor două spitale din Wuhan, China ar fi demarat, de fapt, construirea mult mai multor spitale, însă încearcă ascunderea acestui lucru pentru a nu dezvălui propriile problemei, aratăAl Jazeera.

Potrivit datelor obţinute de Al Jazeera, China ar fi demarat construirea unui număr destul de mare de spitale, cu diferite capacităţi de spitalizare, de la 1.000 de paturi, la 300 de paturi sau chiar la 50 de pa turi – cum este cazul celor din zonele rurale. Construirea unei bune părţi a acestora a început deja, în timp ce altele se afla în faza de planificare, iar alte spitale deja existente urmează a fi recondiţionate.

„Cred că nimeni nu ştie numărul exact (de spitale aflate în construcţie – n.r.), a precizat Chen Xi, profesor de Sănătate Publice din cadrul Universităţii Yale.

Tot el a indicat şi faptul că spitale sunt construite în practic toate provinciile chineze şi că zonele dezvoltate au deja suficient capacitate pentru a face faţă coronavirusului.

„Cea mai îngrijorătoare parte (…) este ca în mod constant ne concentrăm pe marile oraşe, însă problemele sistemului chinez de sănătate sunt în zonele rurale”, a adăugat profesorul Chen Xi.

China ar fi demarat construcţia de spitale în provinciile Henan, Shenzhen, Heilongjiang, Jiangsu sau Shaanxy, printre altele.

„Putem vedea locul de construcţie de la geamul noştri. Noapte trecută era luminat precum un stadion. Chiar şi acum văd macaralele operând pe o linie dreaptă lungă de trei kilometri de unde locuim noi”, a declarat pentru Al Jazeera un rezident din provincia Shaanxi.

Autorităţile ar fi, totuşi, îngrijorate de faptul că populaţia locală s-ar putea opune ideii, ca în apropiere, să fie construit un spital care să-i găzduiască pe cei infectaţi cu coronavirus. Două persoane au fost, de exemplu, arestate în provincia Jiangsu pentru faptul că ar fi răspund „zvonuri” cu privire la construirea unui nouspital – zvonuri ulterior confirmate chiar de către autorităţi.

Foto: Medici chinezi (sursăfoto: hepta.ro)

Datele legate de virus ar fi raportate incomplet, iar rata fatalitățilorar fi exagerată

Între timp, mai mulţi experţi au indicat o discrepanţă intre numărul de persoane infectate şi numărul de persoane decedate. Ei au atras atenţia asupra faptului că 73% dintre persoanele decedate provin din Wuhan, asta deşi acolo se afla doar o treime din numărul total de persoane infectate.

Potrivit experţilor, discrepanta s-ar datora faptului că medicii nu raportează toate cazurile de infectări mai uşoare. Ea s-ar mai datora şi faptului că unelor persoane infectate li s-a refuzat spitalizarea, iar alţii au preferat să se autoizoleze.

„Nu are sens să te duci la spital pentru că oricum nu există tratament”, a precizat pentru Reuters o persoană infectată.

Conform estimărilor Rusiei, citate de Rueters, pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva coronavirus ar fi nevoie de 8-10 luni.

„În zilele de astăzi, procesul de dezvoltare a unui vaccin nu durează puţin. Un vaccin este dezvoltat timp de cel puţin 8-10 luni, iar asta este doar faza iniţială, fără teste clinice”, a precizat ministrul Sănătăţii rus, miercuri.

Până în momentul de faţă, au fost raportate 24.551 de cazuri de infectări şi un număr de decese de 492. Potrivit calculelor, însă, rata reală de infectări ar fi de aproximativ 49.000 de persoane.

Nu este prima dată când China este acuzată de raportări incomplete (ca să nu spunem false) în actuala criză. Chiar la începutul ei, mai mulţi experţi dăduseră de înţeles că rata mică de infecţie raportată de China nu avea cum să fie reală, altfel coronavirusul nu s-ar fi propagat în afara Chinei. De altfel, muşamalizarea totală sau parţială a unor dezastre este un obicei caracteristic regimurilor totalitare.Asta nu l-a împiedicat pe şeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) să laude China pentru modul în care a „gestionat” criza.

„Guvernul chinez merita a fie felicitat pentru măsurile extraordinare pe care le-a aplicat pentru a izola focarul, în ciuda impactul sociale şi economice pe care acele măsuri le au asupra poporului chinez”, declara şeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom, pe 30 ianuarie.

„Am fi văzut mult mai multe cazuri în afara Chinei până acum. (…) Viteza cu care China a detectat focarul, a izolat virusul, a descoperit secvențializarea genomului (…) sunt foarte impresionante şi dincolo de cuvinte. La fel şi angajamentul Chinei către transparenta şi pentru ajutorarea altor ţări”, a adăuga el.

„Din multe punct de vedere, China impune un nou standard pentru modul de răspundere la focare, şi nu este o exagerare”, a mai spus şeful OMS.

Spitalul „Muntele Zeului Fulgerului” din Wuhan – zona zero a virusului

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
16:28 - Un adolescent de 17 ani din Covasna a înjunghiat un bărbat de 33 de ani. Victima a fost transportată la spital
16:21 - Decizia surprinzătoare luată Mircea Lucescu cu doar câteva ore înainte de meciul România-Kosovo. La ce jucători a renunțat
16:10 - Surse: Scenariile de lucru în Ministerul Finanțelor pentru creșterea taxelor din 2025 – impozit pe venit de 20%, TVA de 21% sau impozit progresiv
16:02 - Felix Cozma (PSD) despre o guvernare cu PNL-ul, după alegeri: „Am rămas constanți în gândire și dorim o guvernare alături de ei” (VIDEO)
15:59 - Teodora Desagă: Singura variantă ca dreapta să guverneze în România din 2025 este ca reprezentanții Forța Dreptei să intre în Parlament. Ludovic Orban, singurul candidat liberal care nu a trădat votul anti-PSD (VIDEO)
15:42 - Silviu Coșa: Sondajele s-au transformat într-un instrument de manipulare. PNL a avut un scor politic în zona 30% în primăvară și la acesta ne raportăm în toate acțiunile noastre (VIDEO)
15:25 - Diana Buzoianu: Avem partea de PSD și sateliți ai PSD – AUR, Geoană, PNL – și avem un om și un partid care nu s-au legat sub nicio formă de PSD până acum, Elena Lasconi și USR (VIDEO)
15:03 - Ciucă se detașează tot mai clar în plutonul dreptei. Noul sondajul CIRA confirmă finala prezidențială între candidații PSD și PNL
14:59 - Relația dintre Silviu Prigoană și Mihai Bendeac. Ce făceau în fiecare seară
14:57 - Elena Lasconi, scrisoare deschisă către Karl Nehammer, publicată în Die Presse: I-am cerut cancelarului Austriei sprijinul pentru o decizie finală privind intrarea în Schengen