Avocatul Poporului denunță adoptarea celor 25 de OUG-uri. Renate Weber susține că „își rezervă dreptul de a sesiza Curtea Constituțională”

Avocatul Poporului denunță adoptarea celor 25 de OUG-uri. Renate Weber susține că „își rezervă dreptul de a sesiza Curtea Constituțională”
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Avocatul Poporului, Renate Weber, susține că adoptarea de către Guvernul Orban a 25 de ordonanțe de urgență într-o singură ședință reprezintă o gravă abatere de la Constituție.

Mai precis, Weber invocă prevederile articolului 115 din Legea Fundamentală și acuză Guvernul că, practic, s-a substituit Parlamentului.

Avocatul Poporului își rezervă dreptul de a sesiza Curtea Constituțională, a mai precizat aceasta, într-un comunicat.

„Avocatul Poporului consideră că adoptarea într-o singură ședință de Guvern a unui număr de 25 de ordonanțe de urgență este nu doar fără precedent, ci o gravă abatere de la normele art. 115 din Constituție, Guvernul substituindu-se practic Parlamentului.

La momentul adoptării lor, unele acte normative erau deja în procedură parlamentară, urmând să fie votate de “unica autoritate legiuitoare a țării”, așa cum este definit Parlamentul de către Constituție. De asemenea, au lipsit avizele Consiliului Legislativ și ale Consiliului Economic și Social, deși există o obligație legală fermă privind existența acestora anterior adoptării unei ordonanțe de urgență.

Avocatul Poporului își rezervă dreptul de a sesiza Curtea Constituțională cu excepții de neconstituționalitate privind acele ordonanțe de urgență care aduc atingere direct sau indirect drepturilor fundamentale și cele care încalcă decizii anterioare ale Curții Constituționale”, arată Avocatul Poporului, într-un comunicat.

Ce prevede articolul 115 din Constituție:

Foto: captură site Camera Deputaților

Urmăriți B1TV.ro și pe
`