Moţiunea de cenzură împotriva Guvernul Orban, iniţiată de PSD şi susţinută de UDMR, este dezbătută și votată în Parlament miercuri, de la ora 12:00.
Marcel Ciolacu, liderul interimar al social-democraților, a anunțatcă are toate voturile necesare – minim 233.
Marți seară, și Victor Ponta a indicat o schimbare de atitudine, dând de înțeles că el și aleșii Pro România vor vota moțiunea de cenzură, fapt ce sporește șansele de reușită ale inițiativei PSD.
Parcă în așteptarea trecerii moțiunii, Guvernul PNL a avut o ședință maraton marți, în care a adoptat peste 25 de Ordonanțe de Urgență.
DE CE EXISTA SANSE MARI CA GUVERNUL ORBAN SA PICE IN PARLAMENT? DETALII DESPRE ZIUA DECISIVA
Totuși, public, premierul și-a exprimat convingerea că moțiunea nu va trece: „Conform evaluării noastre, nu există numărul de voturi necesare astăzi. (…) Din punctul meu de vedere, astăzi, pe estimarea pe care o avem, dacă nu apar repoziţionări din partea unor actori politici care să aibă o oarecare consistenţă numerică, moţiunea aşa cum este astăzi, în funcţie de susţinerea pe care o are astăzi, nu are şanse să treacă”.
În schimb, dacă moțiunea de cenzură va trece, Orban susţine că va veni cu acelaşi Cabinet în Parlament, iar PNL nu va mai vota învestirea niciunui executiv, intrând astfel în procedura alegerilor anticipate.
Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban a fost citită luni, în Parlament. PSD-iștii acuză Executivul de încălcarea principiilor democratice, prin asumarea răspunderii pe alegerea primarilor în două tururi.
„Nu poţi să fii la putere şi să modifici legea electorală din interes conjunctural, cu câteva luni înainte de alegeri, pentru a-ţi crea un avantaj propriu. Este un abuz de putere evident. Un abuz care încalcă în mod flagrant Constituţia României şi standardele de bună practică definite de Comisia de la Veneţia şi împărtăşite de toate statele membre ale Uniunii Europene. Niciunul dintre dumneavoastră nu cred că îşi doreşte să fie părtaşul unui asemenea abuz. Problema principală nu e dacă alegerile sunt într-un singur tur, în două tururi sau în zece. Discuţii privind modificarea legislaţiei electorale se pot realiza, dar nu aşa, încălcând toate normele, cutumele legislative. Nouă nu ne e frică de alegeri, cei care schimbă legea cu patru luni înainte de scrutin sunt cei care cred că, dacă nu schimbă regulile, vor avea o problemă, dar acesta nu este un argument democratic. Aşadar, stimaţi colegi, având în vedere dorinţa PNL de a privatiza democraţia din România, vă rugăm să susţineţi această moţiune de cenzură! Drumul României nu este spre est. Nu-i lăsaţi să ducă România pe acel drum!”, au transmis semnatarii moţiunii.
Dacă Guvernul nu e demis prin moțiune, proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi se consideră adoptat. Chiar și așa, alegerile în două tururi nu sunt garantate, căci proiectul ar putea fi atacat de PSD la Curtea Constituțională.
Dacă Guvernul este demis, actualul Cabinet va funcţiona ca unul interimar, cu prerogative limitate.