Scriitorul Radu Vancu, ”o ironie teribil de tristă” despre cazul Ditrău: Efectivele anti-asiatice protestează în fața căminului cultural care poartă numele unuia dintre cei mai pasionați filo-asiatici europeni

Scriitorul Radu Vancu, ”o ironie teribil de tristă” despre cazul Ditrău: Efectivele anti-asiatice protestează în fața căminului cultural care poartă numele unuia dintre cei mai pasionați filo-asiatici europeni
Foto: ziarharghita.ro

Localnicii din Ditrău, nemulțumiți de prezența a doi srilankezi în localitatea lor, protestează în fața căminului cultural din comună, care poartă numele ”unuia dintre cei mai pasionați filo-asiatici europeni”, remarcă scriitorul Radu Vancu, într-o postare pe Facebook.

Căminul cultural în fața căruia locuitorii din Ditrău au ales să-și manifeste nemulțumirea poartă numele lui Korosi Csoma Sandor care, scrie Vancu, „ne e mult mai contemporan decât acești co-etnici ai lui din secolul 21”.

”Atât doar țin să spun despre deprimanta poveste de la Ditrău.

Văd într-o poză că efectivele anti-asiatice protestează în fața căminului cultural Korosi Csoma Sandor.

E o ironie teribil de tristă: Csoma, pe care românii nu-l admiră îndeajuns, născut la final de secol 18 în sătucul Chiuruș din Covasna (Chiuruș – de aici Korosi), a fost unul dintre cei mai pasionați & eficienți filo-asiatici europeni.

După studii nemțești, a mers în Tibet. A fondat tibetologia. A publicat (în engleză, sub numele Alexander Csoma) primul dicționar tibetan-englez & prima gramatică tibetană. Citea în cel puțin 17 limbi – și și-a folosit știința ca să facă operă de pionierat în multe domenii ale Asian studies. A murit la Darjeeling, de malarie, în decursul unei astfel de călătorii de studii.

E drept, a locuit doar puțintel mai la nord de Sri Lanka – dar ar fi fost în stradă să apere sri-lankezii. Ar fi luptat pentru ei în fața căminului care-i poartă numele.

Nu suntem toți contemporani, spunea un poet francez. Așa e: Sandor Csoma ne e mult mai contemporan decât acești co-etnici ai lui din secolul 21. Și, de fapt, poate că asta e o bună temă de viață: să ne străduim să fim cât mai contemporani cu el – și cu toți cei lipsiți de teama de străin – și locuiți de curiozitatea prietenoasă față de el.

Fiindcă, în fond, toată Europa s-a construit ca un fel de cămin cultural Korosi Csoma Sandor. Din care e teribil de trist când câte un membru pleacă.
Chapeau & mulțumiri, Csoma. Am învățat de la tine măcar două lucruri:

1. Străinul e OK.
2. Je suis străinul”
, a scris Radu Vancu, pe Facebook.

Scriitorul Radu Vancu, ”o ironie teribil de tristă” despre cazul Ditrău: Efectivele anti-asiatice protestează în fața căminului cultural care poartă numele unuia dintre cei mai pasionați filo-asiatici europeni

În urma protestelor pe care localnicii le-au făcut din cauza celor doi srilankezi, proprietarul brutăriei şi-a cerut scuze pentru neplăcerile pe care le-a produs locuitorilor comunei şi s-a oferit chiar să îi mute pe cei doi din procesul de producţie. (Detalii AICI)

Aproximativ 300 de localnici s-au adunat sâmbătă dimineață la Casa de Cultură din Ditrău pentru a-și exprima punctele de vedere în legătură cu cei doi angajați ai fabricii de pânie.

Deși proprietara fabricii a prezentat scuze, localnicii nu par dispuși să cedeze și au stabilit să scrie o petiție care să conțină toate pretențiile pe care le au.
Piumal şi Amahinda sunt cei doi muncitori din Sri Lanka, veniți să tulbure, fără voia lor, liniștea micii localități din Harghita. Cei doi bărbați de 22, respectiv 49 de ani, sunt brutari şi au fost angajaţi cu forme legale, prin intermediul unei firme de recrutare, la o fabrică de pâine din regiunea Gheorgheni.

Prezenţa străinilor a stârnit însă revolta unei părţi a comunităţii din Ditrău. Proprietara casei în care aceştia stăteau a fost ameninţată, aşa că Piumal şi Amahinda au fost mutaţi la o gazdă din Lăzarea, un sat învecinat, dar şi proprietara casei respective a păţit acelaşi lucru. Angajatorii le cauta acum o casă celor doi, chiar în Gheorghieni.

Potrivit paginii oficiale a primăriei, componenţa etnică a comunei Ditrău este: 99,79% maghiari, 0,21% români (55 sunt de naţionalitate română) şi 3 de naţionalitate germană.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:38 - Diana Buzoianu (USR): Dacă mâine se anulează acest rând de alegeri, problema este că s-ar putea să ne trezim cu un val al extremismului și mai mare în această țară. Va fi o furie! Va fi, brusc, acest martir care a fost scos din cursă (VIDEO)
21:19 - Influencerul Mădălina Goșoiu a recunoscut că pentru 365 de lei a promovat mesajele lui Călin Georgescu: „Nu știam de acest Călin Georgescu, nu știam cine este”
21:18 - O mașină furată din Franța în urmă cu un an, identificată de polițiști în Sălaj. Gestul care l-a trădat pe șofer
21:16 - Elena Lasconi: „Dacă CCR decide anularea primului tur al prezidențialelor, vom avea proteste în toată țara și cred că nu vom mai fi pentru mult timp în UE”
21:09 - Ludovic Orban, avertisment pentru judecătorii CCR: Nu vă bateți joc de democrația din România. Oamenii au hotărât, votul oamenilor este sfânt, indiferent către ce candidat s-a dus fiecare vot al fiecărui cetățean român. Nu aveți niciun temei legal să anulați alegerile! (VIDEO)
20:53 - Statul român va despăgubi cetățenii care se îmbolnăvesc din cauza poluării. De ce acte vor avea nevoie românii
20:47 - Fost judecător CCR explică în ce condiții alegerile pot fi anulate: „Dacă fraudarea alegerilor, dovedită, bineînțeles, a condus la denaturarea rezultatului, fie a ordinii competitorilor”
20:40 - Mesajul lui Călin Georgescu cu trei zile înainte de alegerile parlamentare: „Nu am niciun partid, nu simpatizez niciun partid”
20:34 - Donald Tusk, despre sprijinul acordat Ucrainei: „Cea mai eficientă protecţie a graniţelor poloneze şi europene este sprijinirea Ucrainei”
20:20 - Virgil Guran (PNL), despre o eventuală anulare a primului tur de alegeri: „Dacă se va lua o hotărâre de acest gen, o să vedem niște partide care nici nu există, nici n-au treabă, foarte, foarte mari. Vom avea o problemă ca să constituim un Guvern” (VIDEO)