Francisc Doboș, purtătorul de cuvânt al Arhidieceza Romano-Catolică București (ARCB), reacționează în cazul revoltei localnicilor din Ditrău împotriva a doi lucrători din Sri Lanka, angajați cu forme legale la o fabrică de pâine.
Într-o postare pe Facebook, Francisc Doboș scrie că nu are cum să se teamă de „un catolic și de un budist srilankez” și povestește că încă din timpul studenției are un prieten din Sri Lanka.
De asemenea, purtătorul de cuvânt al Arhidiecezei Romano-Catolice București precizează că situația de la Ditrău este mai nuanțată, existând aspecte care nu au fost prezentate de presă.
„Ce popă fătălău și neasumat aș fi (vorba Danei Budeanu , sic!) dacă mi-ar fi frică de un catolic și de un budist srilankez?!
Părintele Franco, preotul din Italia care în timpul studenției mele la Roma mi-a fost ca un al doilea tată, a ajutat și a făcut să crească un srilankez care ajunsese în adolescență în Italia. Lahmar se numește. Suntem prieteni. S-a căsătorit cu o srilakeză mai apoi. Părintele Franco i-a botezat toți cei trei copii. O familie foarte frumoasă.
Eu cu Lahmar eram ca doi fii pentru părintele Franco.
După mai mulți ani toată familia lor s-a întors în Sri Lanka. Părintele Franco îi suna foarte des. Deveniseră “rudele” lui cele mai apropiate.
Au dus cu ei în Sri Lanka bogăția generozității cu care au fost tratați în Italia și parte din cultura italiana.
Aceasta este experiența mea. Cum să îmi fie frică de cel care e diferit decât mine dar care îmi este ca un frate?
Iubirea ne face oameni, ne face creștini.
Părintele Franco trăiește azi în multe zone din mine și din inima mea. M-a învățat adevărata generozitate și umanitate.
NB: Se pare că situația problematică de la Ditrău este mai nuanțată. Nu este totul doar despre cei doi srilankezi. Ar fi și alte aspecte care nu prea au apărut în presă”, a scris Francisc Doboș pe Facebook.
Francisc Doboș: ”Ce popă fătălău și neasumat aș fi dacă mi-ar fi frică de un catolic și de un budist srilankez?! Se pare că situația problematică de la Ditrău este mai nuanțată”
Localnicii din Ditrău s-au adunat în faţa primăriei, nemulţumiţi că o fabrică de pâine din localitate a angajat doi muncitori din Sri Lanka. În frunte cu preotul catolic, oamenii au susținut că le e teamă ca la ei în comună „să nu vină un val de migranţi”. Proprietarii caselor în care au locuit cei doi muncitori din Sri Lanka au fost amenințați de localnici.
Piumal şi Amahinda sunt cei doi muncitori din Sri Lanka, veniți să tulbure, fără voia lor, liniștea micii localități din Harghita. Cei doi bărbați de 22, respectiv 49 de ani, sunt brutari şi au fost angajaţi, prin intermediul unei firme de recrutare, la o fabrică de pâine din regiunea Gheorgheni.
Prezenţa străinilor a stârnit însă revolta unei părţi a comunităţii din Ditrău. Proprietara casei în care aceştia stăteau a fost ameninţată, aşa că Piumal şi Amahinda au fost mutaţi la o gazdă din Lăzarea, un sat învecinat, dar şi proprietara casei respective a păţit acelaşi lucru. Angajatorii le cauta acum o casă celor doi, chiar în Gheorghieni.
Potrivit paginii oficiale a primăriei, componenţa etnică a comunei Ditrău este: 99,79% maghiari, 0,21% români (55 sunt de naţionalitate română) şi 3 de naţionalitate germană.
Primarul Puskás Elemér dă vina pe presă pentru revolta localnicilor.
”Oamenii sunt îngrijoraţi de ceea ce văd în mass-media, că vin migranţii, cum fac, ce fac cu localnicii şi de aceea a izbucnit această problemă. Sunt nişte oameni, care şi ei sunt muncitori ori în Germania, ori în Vest şi ei au fost cei mai mulţi care i-au instigat pe cei de acasă că «vin ăştia, vă atacă, vă ia nu ştiu ce»”, a declarat edilul, potrivit Agerpres.
După ce au discutat cu primarul, localnicii s-au îndreptat spre biserică şi şi-au exprimat speranţa că problema lor va fi discutată şi rezolvată sâmbătă, în cadrul adunării populare, la care sunt invitaţi şi proprietarii fabricii de pâine.