Vineri, 31 ianuarie este ultima zi în care Marea Britanie mai este parte a Uniunii Europene, divorțul votat de britanici în iunie 2016 urmând ca în sfârșit să se finalizeze. Cu aceastea ocazie, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a dat asigurări tuturor românilor prezenți în Regatul Unit că nimic nu se va schimba în privința drepturilor de care se bucură odată cu oficializarea acestei ieșiri.
„Da, este cu siguranță un moment care va rămâne în istoria Uniunii Europene. Iată, Marea Britanie, Regatul Unit este primul stat care pleacă din Uniunea Europeană după 47 de ani de apartenență la blocul comunitar. Este un moment pe care îl regretăm în mod profund, dar, în același timp, sigur că respectăm voința suverană a poporului britanic. De mâine, de la 1 februarie până la 31 decembrie 2020, se desfășoară așa-numita perioadă de tranziție și nu există, practic, niciun fel de modificări radicale de regim, cu excepția faptului că Regatul Unit nu mai participă la procesul decizional în cadrul Uniunii Europene, nu mai participă la instituțiile europene.
În alt registru, în ceea ce privește, de exemplu, drepturile cetățenilor europeni de pe teritoriul Regatului Unit, inclusiv drepturile cetățenilor români, pentru că asta ne interesează în mod special, nu se schimbă absolut nimic. Există același regim, care se aplică cetățenilor europeni potrivit legislației europene, care se aplică și în momentul de față”, a declarat Bogdan Aurescu, într-un interviu pentru Digi24.
Ministrul de Externe a respins orice mesaj alarmist și arătat că regimul juridic va rămâne acelați până la finalul anului, iar toți românii care vor să se stabilească în Regatul Unit încă pot face toate demersurile necesare. Acesta a ținut să sublineze că va face toate demersurile posibile pentru asigurarea drepturilor românilor.
„Nu este cazul de niciun fel de îngrijorare, nu este niciun prilej de panică. Regimul juridic actual este cel care se aplică și începând de mâine, cel puțin până la 31 decembrie 2020.
Trebuie ca românii care doresc să se stabilească în Marea Britanie să facă demersurile necesare până la sfârșitul acestei perioade de tranziție, deci până la finalul acestui an. Ei pot să facă aceste demersuri chiar și până la 30 iunie 2021. Există prevederi în acordul de retragere care se referă și la membrii de familie apropiați, din acest punct de vedere.
Iar pentru negocierile ulterioare România va continua să fie cât se poate de activă pentru asigurarea unor drepturi, unui regim de drepturi eficient pentru cetățenii români din Marea Britanie”, a arătat Bogdan Aurescu.
În 29 ianuarie 2020, Parlamentul European a ratificat acordul de retragere al Marii Britanii cu 621 de voturi pentru, 49 împotrivă și 12 abțineri, urmând astfel o perioadă de tranziție până la 31 decembrie 2020.
Cetățenii europeni care au reședința legală în Marea Britanie, sau care se vor stabili în această țară, până la sfârșitul perioadei de tranziție, vor putea să locuiască în Marea Britanie și să beneficieze de drepturile conferite de legislația europeană, în baza obținerii unui nou statut.
Cetățenii UE care dețin deja un permis de ședere permanentă, trebuie să solicite preschimbarea acestuia într-un document care să ateste deținerea noului statut special.