Marţi, preşedintele american Donald Trump şi-a prezentat aşa-numita „Înţelegere a Secolului”, menită să rezolve dispută israeliano-palestiniană. Pactul a fost, însă, perceput negativ de cea mai mare parte a comunităţii internaţionale, mai ales că el are potenţialul de a încălca normele de drept internaţional.
Cel mai important, planul propus de Donald Trump are potenţialul de a încălca „Rezoluţia 242” a ONU, adoptată în 1967, la capătul „Războiului de Şase zile”. Aceasta rezoluţie a fost adoptată inclusiv cu acordul Statelor Unite şi al Israelului. Iar ea cerea „retragerea trupelor israeliene din teritoriile ocupate în Războiul din 1967”, printre acestea numărându-se şi Valea Iordanului.
Însă „Înţelegerea Secolului” a lui Donald Trump, şi acceptată de premierul Benjamin Netanyahu, ar permite Israelului să ocupa Valea Iordanului. Iar premierul israelian a anunţat deja că are de gând să propună exact acest lucru în cadrul şedinţei de guvern pe care o va avea weekendul acesta.
Denumit şi „Acordul Provizoriu pe Cisiordania şi Fâşia Gaza”, „Acordul Oslo II” este una dintre cele mai importante componente ale procesului de pace palestiniano-israelian.
Iar unul dintre prevederile lui era retragerea trupelor israeliene din Ierihon, Fâşia Gaza şi Cisiordania. Valea Iordanului este, însă, o parte a Cisiordaniei, prin urmare, ocuparea ei de către trupele israeliene ar însemna o încălcare a „Acordului Oslo II”.
Ca urmare a semnării acestui tratat, Israelul şi-a început procesul de colonizare (prin intermediul aşezărilor) în Cisiordania, Fâşia Gaza şi Înălţimile Golan.
Foto: Cisiordania (cu alb) şi Valea Iordanului (cu portocaliu) (sursă foto: Wikipedia)
Prevederile referitoare la Israel
Prevederile referitoare la statul palestinian
Foto: Cum ar urma să arate statul palestinian (sursă: Twitter / @WhiteHouse)